Campagne ROSA op de Antwerp Pride

De Antwerpse Pride heeft zich op enkele jaren tijd gevestigd als een vaste waarde. Voor het stadsbestuur gaat het vooral om een evenement van city-marketing, voor veel bedrijven een kans om zich een holebi-vriendelijk imago te kopen. Maar voor veel aanwezigen is de Pride een kans om zich openlijk te tonen zoals ze zijn en om een statement te maken tegen homofobie.

Dat dit nog steeds nodig is, wordt algemeen aangevoeld. Spijtig genoeg werd het ook bevestigd. In het kader van deze Pride waren er verschillende incidenten. Een neonazi die via sociale media dreigde om alle aanwezigen af te schieten, werd opgepakt. Vrijdagavond werd een 39-jarige homo in de binnenstad aangevallen door twee homohaters. Dat zijn slechts de incidenten waarvan bericht werd in de media.

Toen we zelf van de tram op de Groenplaats kwamen, hoorden we hoe voor ons drie meisjes met een regenboogvlag het te verduren kregen van een iets oudere man die steeds agressiever werd, tot we tussenkwamen en de krachtsverhoudingen duidelijk waren. Andere leden van LSP die mee campagne kwamen voeren, kregen eveneens opmerkingen over hun regenboogvlag op de tram waarbij ze uiteraard een antwoord gaven. Om homofobie uit te roeien, zal er meer nodig zijn dan een campagne van city-marketing of pink-washing!

In het pamflet van campagne ROSA op de Antwerp Pride stelden we volgende eisen voor:

  • een uitbreiding van de vluchthuizen voor LGBTQI+ en slachtoffers van geweld en hun familie. Nu de opening van een eerste vluchthuis werd aangekondigd in Brussel, moet dit verder ontwikkeld worden.
  • Opvang- en begeleidingsdiensten voor wie dat nodig heeft,
  • Massale openbare investeringen in het onderwijs en lessen seksuele opvoeding die niet heteronormatief is en waar het genderthema bediscussieerd wordt.
  • degelijke en betaalbare sociale woningen,
  • toegankelijke en kwaliteitsvolle zorg,
  • kwaliteitsvolle openbare en sociale diensten,
  • degelijke jobs zonder discriminatie bij aanwerving.

Het pamflet concludeerde: “In een bloeiende, open maatschappij leven is geen onmogelijke droom. De realisatie ervan vereist wel dat we de touwtjes niet in handen laten van diegenen die er alle belang bij hebben dat we tegen elkaar opgezet worden. De kapitalisten en hun winsthonger zijn onverenigbaar met de invulling van onze behoeften.”

Fotoreportage door Liesbeth: