Home / Belgische politiek / Lokaal - Oost-Vlaanderen / Ivago. Personeel protesteert tegen zware rondes in hitte

Ivago. Personeel protesteert tegen zware rondes in hitte

Maandag brak bij Ivago een spontane staking uit. De directe aanleiding was de hitte en de extra zware rondes omdat meer dan een maand geen glas of papier opgehaald is in het centrum. Onderliggend zijn er eigenlijk dezelfde problemen als bij de staking drie jaar geleden: een compleet gebrek aan respect.

Verslag door Thomas

Simpele zaken zoals water of zonnecrème worden afgebouwd: vroeger kreeg iedereen 1,5 liter water ’s morgens en nog eens ’s middags. Nu is dat nog slechts 1 liter voor volledige dag. Zonnecrème is van factor 50 naar factor 30 verminderd. De afbouw van deze zaken en daarenboven nog dagelijkse vernederingen of kleineringen vanwege management en directie hebben de emmer na drie jaar opnieuw doen overlopen. In november was er ook al een eendaagse staking die wees op de onderliggende problemen.

De vervanging van de ene wereldvreemde manager door een andere heeft dus drie jaar de zaken wat kunnen bekoelen, maar nu is ook zijn krediet op en steken dezelfde problemen de kop op. Dit zal niet opgelost worden door een nieuwe stoelendans. De problemen gaan verder: de winstlogica die bij Ivago heerst en gestimuleerd word door het Gentse stadsbestuur die in Ivago enkel een melkkoe ziet voor haar winst. Deze winstlogica zorgt ervoor dat van het personeel het onmogelijke en nog wat extra gevraagd wordt. Daarom vinden we het zeer goed dat een ACV-delegee aan het piket vandaag stelde dat het personeel eist dat burgemeester Termont een einde maakt aan de toestanden binnen Ivago.

Of de directie al begrijpt wat de problemen zijn en hoe deze aan te pakken, is niet zeker. Normaal zouden er deze namiddag opnieuw onderhandelingen zijn, maar verscheidene delegees waren niet overtuigd dat de directie met oplossingen zou afkomen. Gewoon in rondjes praten zoals al even bezig is zal geen oplossing zijn. Het is jammer dat er opnieuw een staking voor nodig is maar hopelijk wordt er deze keer iets aan de problemen gedaan en niet enkel aan de symptomen. Daar zal de Gentse politieke meerderheid een rol in moeten spelen.

De woede is groot bij het personeel: er waren slecht enkele werkwilligen. De meeste arbeiders hebben de ervaring van de staking van drie jaar geleden en willen niet zonder oplossingen terug aan het werk gaan. De steun van andere openbare diensten die nu al of binnenkort met dezelfde winstlogica geconfronteerd worden, zou een belangrijke steun zijn voor de arbeiders. Maar ook de steun van de Gentse publieke opinie die de mannen van Ivago hebben concretiseren, zou de druk op het stadsbestuur verhogen.