NAVO-top: lobbybijeenkomst voor meer uitgaven aan defensie

Betoging tegen Trump en de NAVO-top afgelopen zaterdag. Foto door Liesbeth

Vraag aan 100 mensen op straat of de regering beter zou investeren in zorg, pensioenen en onderwijs of in defensie en gevechtsvliegtuigen. Ongetwijfeld zal een overgrote meerderheid voor de eerste keuze gaan. Maar dat is niet wat de regering van plan is. De NAVO-top van woensdag en donderdag wordt aangegrepen om te lobbyen voor meer investeringen in defensie. Geen besparingen op de winsten van de wapenindustrie, lijkt het motto te zijn.

NAVO-topman Stoltenberg riep de Belgische regering tot de orde: “Ik verwacht dat België meer doet en de defensie-uitgaven opvoert.” Terwijl andere internationale instellingen oproepen om te besparen op uitgaven, doet de NAVO er alles aan om lidstaten meer te doen uitgeven. Stoltenberg zit hiermee op dezelfde lijn als Donald Trump die op de NAVO-top vooral zal eisen dat andere lidstaten meer uitgeven. “Start paying your bills,” schreeuwde die laatste eerder al. Wat hij in Brussel zal uitspoken, is voor iedereen een raadsel. Maar de kans dat hij de boel op stelten zet, wordt door kenners op fifty-fifty geschat.

Het doel van de wapenlobby is dat elke lidstaat 2% van het BBP aan defensie besteedt. Voor ons land zou het om een verdubbeling gaan waarvoor 5 miljard euro moet gevonden worden. Zeker vanuit N-VA wordt niet negatief op Trump gereageerd. Minister van Defensie Vandeput (N-VA) liet opmerken dat deze regering “de besparingen een halt heeft toegeroepen.” Het kabinet van Jambon (N-VA) stelde: “Vandaag zouden we die 2 procent van het bbp niet eens zinvol kunnen investeren in defensie, je moet het ook allemaal geïmplementeerd krijgen. We groeien oordeelkundig naar 1,3 procent.” Michel stelt dat voor 9,4 miljard euro in defensie wordt geïnvesteerd. De gevechtsvliegtuigen vormen een belangrijk onderdeel van de investeringen: op termijn gaat het om minstens 15 miljard euro. Bij de oproep om drastisch meer uit te geven voor defensie, horen we Michel niet roepen dat de wapenlobby onverantwoord is en de welvaart van de bevolking gijzelt. De ene besparing stoppen, gebeurt duidelijk gemakkelijker dan de andere.

De eis om 5 miljard euro extra per jaar aan defensie te besteden, waarvan 20% moet besteed worden aan wapentuig (de wapenlobby denkt uiteraard aan zichzelf), is opmerkelijk op een ogenblik dat de sociale zekerheid kreunt onder de besparingen en de sociale tekorten zich op alle vlakken laten voelen. Het pensioenplan van de vakbonden wordt onaanvaardbaar en onbetaalbaar genoemd in regeringskringen, terwijl het een plan van 6,5 miljard euro is. De 5 miljard extra voor defensie daarentegen wordt gezien als iets waar geleidelijk naartoe gegaan wordt. In beide gevallen is een ongetwijfeld grote meerderheid van de bevolking het niet eens met de politieke keuzes van de regering.

België is niet het enige land waar de besparingen op defensie gestopt zijn. Stoltenberg: “Alle bondgenoten zijn gestopt met besparingen en geven meer uit.” In 2017 was er een stijging van de uitgaven met 5% in de hele NAVO waardoor in totaal 900 miljard dollar aan militaire uitgaven werd gedaan. Dat is meer dan de helft van wat wereldwijd werd uitgegeven: 1.739 miljard euro. Er zijn diverse schattingen over hoeveel geld nodig is om een einde te maken aan armoede, maar die hebben allemaal gemeen dat ze een pak lager liggen dan de militaire uitgaven.

Het kapitalisme leidt tot oorlog, zoals wolken regen in zich dragen. Wij staan voor een ander model: een socialistische samenleving waarin de behoeften en het welzijn van de meerderheid van de bevolking centraal staan en niet de winsten van grote bedrijven zoals die uit de wapenindustrie of de energiesector. “Investeer in leefbare pensioenen, niet in gevechtsvliegtuigen,” kan een eenvoudige oproep lijken die ongetwijfeld door brede lagen van de bevolking wordt gesteund. Om het te realiseren, is echter een vastberaden strijd voor een andere samenleving nodig.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie