Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Zomereditie van ‘De Linkse Socialist’

Ons maandblad brengt traditioneel één editie voor heel de zomer uit, in september komt de volgende krant dan uit. Deze zomer zullen we heel wat campagne voeren tegen alles wat ons verdeelt: tegen seksisme, racisme, … Daar hebben we dan ook uitgebreid aandacht voor in deze krant met een centraal dossier over verzet tegen seksisme (pagina 8-9), een dossier over asiel (pagina 14) en onze achterpagina (16). Daarnaast is er veel ruimte gemaakt voor de lokale verkiezingen van oktober: we hebben het over onze algemene benadering (pagina 2), in antwoord op de burgemeester van Sint-Gillis brengen we onze benadering in die campagne (waar we opkomen met Gauches Communes) op pagina 5, maar we kijken ook naar internationale voorbeelden van rebelse steden als Barcelona en verder in het verleden Liverpool (pagina 4) en het harde verzet door het kapitaal als op stedelijk niveau geprobeerd wordt om de rijken te laten betalen (zoals in Seattle, pagina 10). Hoe tot verandering komen en hoe eisen afdwingen is een vraag die velen zich stellen. De eisen rond pensioenen of hogere minimumlonen zijn duidelijk, de steun ervoor groeit, maar toch is er wat aarzeling over hoe het verder moet. We brengen in deze krant argumenten rond het minimumloon (pagina 1, 6), bekijken de stand van zaken rond pensioenen (2-3) en hebben een dossier over welke benadering om tot verandering te komen (pagina 7).

Inhoud:

 1. Vechten voor hoger minimumloon: 14 euro per uur nu!
 2. Verkiezingen van oktober gebruiken om krachtsverhouding uit te bouwen || Regering is niet zo sterk als ze laat uitschijnen: pensioenstrijd doorzetten!
 3. “De Lijn wordt kapot bespaard” || Hoe het Ierse abortusreferendum werd gewonnen: ‘Dit was geen stille revolutie’
 4. Links stadsbestuur in Barcelona haalt overwinning rond huisvesting. Hoe de dwangbuis van besparingen doorbreken? || Liverpool 1983-87: “We vertaalden socialisme in de taal van jobs, woningen en diensten”
 5. Sint-Gillis. Burgemeester Picqué maakt de balans op – een antwoord van Gauches Communes
 6. Wij eisen ons deel van de koek: hoger minimumloon nu! || “Vakbonden verliezen leden”: Wat is er aan de hand?
 7. De ‘culturele hegemonie van rechts’ overwinnen met durf en vertrouwen rond een socialistisch programma
 8. Dossier: Verkrachtingscultuur stoppen. Vrouwen weten wel degelijk wat ze wel en niet willen! Na historische feministische staking van 8 maart nieuwe betogingen tegen verkrachtingscultuur in de Spaanse staat  || Chili: nooit geziene beweging na onbestraft seksueel geweld
 9. Vervolg dossier
 10. Amazon-taks even goedgekeurd in Seattle, miljardairs meteen in tegenaanval
 11. Gaza, Jordanië: terugkeer van massastrijd in Midden-Oosten || Toenemende spanningen in nieuwe wereldwanorde
 12. Rosa Luxemburg en de Belgische socialisten || “12 regels voor het leven.” Lieveling van alt-right komt niet verder dan seksistische clichés
 13. Partijnieuws
 14. Asiel: pak het systeem aan, niet de slachtoffers
 15. Voor onze toekomst moeten we strijden || Internationaal verzet tegen Trump en co
 16. Stop racisme, seksisme, LGBTQI+fobie: Blame the system, not its victims

➡ Abonneer je op deze krant: 20 € voor 12 nummers of een doorlopende opdracht van 2 € per maand

Zomersticker

Deze zomer kan je de campagne ROSA en de Actief Linkse Studenten op heel wat festivals vinden. We zoeken er steun voor ons verzet tegen seksisme, racisme en al wat ons verdeelt. Daarbij zullen we onderstaande sticker verspreiden voor een vrije bijdrage. Alle steun die we ophalen, gaat naar onze campagnes.

Internationale meeting in Barcelona

Momenteel is ons zomerkamp nog volop bezig. Maar deze maand hebben we nog een belangrijk evenement: de zomerschool van het CWI. Een 30-tal LSP-leden trekken naar deze zomerschool in Barcelona. Op dinsdag 17 juli is er een publieke meeting aan gekoppeld in het centrum van de stad. Onderwerp is de nationale kwestie die bijzonder actueel is in Catalonië. Sprekers zijn Ruth Coppinger (Iers parlementslid), Sinead Daly (Socialist Party Scotland), Iker Otermin (Euskal Herria Sozialista, Baskenland), Borja Latorre (Esquerra Revolucionaria, Catalonië), Ana Garcia (Sindicato de Estudiantes), Peter Taaffe (CWI) en Juan Ignacio Ramos (Izquerda Revolucionaria, Spaanse staat).