Londen: staking bij de Post

In heel Londen gingen de voorbije dagen werknemers van De Post in staking. Deze staking komt er na de recente acties naar aanleiding van de eis om de lonen aan te passen aan de duurdere levenssituatie in Londen. In een aantal postkantoren werd na die acties geprobeerd om nieuwe arbeidscondities op te leggen waarop werd gereageerd met nieuwe stakingen.

Ken Smith en Bill Mullins

Na een recente staking probeerde het management om in een hele reeks kantoren de arbeidscondities te verzwaren waarbij met eenzelfde aantal arbeiders meer moet gedaan worden. In het westen van Londen werd een delegee geschorst wegens vermeend "schelden" tegenover een manager.

Op 24 oktober was er een bijeenkomst van delegees uit heel Londen. Daar werd beslist dat het management te ver was gegaan en dat het de kantoren opriep om overal voor onbepaalde tijd in staking te gaan.

Het management in Londen dacht dat het in de aanval kan gaan nadat in de CWU-vakbond op nationaal vlak nipt gestemd werd tegen nationale stakingsacties. Postbaas Allan Leighton zei na deze stemming dat de wereld veranderd was… De bazen gaan in het offensief en de lokale managers kregen groen licht om de vakbond en haar leden aan te pakken om hun eigen voorwaarden op te leggen aan de arbeiders.

De provocaties van het management leidden ertoe dat de arbeiders kantoor per kantoor in staking gingen. Dit gebeurt nu in Londen, maar de andere regio’s zullen volgen.

De vakbondsleiding moet zeggen dat ze niets te maken hebben met onaangekondigde stakingen, dit is nodig om legale acties van de bazen te vermijden. Maar het is duidelijk dat de leiding van de Post nu zal proberen om de vakbonden juridisch aan te pakken omdat ze hun leden niet de instructie geven om terug aan het werk te gaan.

De leiding van De Post wil een aantal maatregelen doorvoeren:

  1. Jaarlijkse vakantie voortaan enkel door het management laten beslissen
  2. Beperken van het aantal vrijgestelden voor de vakbond en de vrijgestelde tijd voor delegees die niet volledig vrijgesteld zijn
  3. Het stopzetten van de tweede uitreikingsronde
  4. Geen betaling van overuren in de kerstperiode

  5. Het doorschuiven van werk bij overbelasting, of indien er in bepaalde kantoren stakingen zijn

Het management wil de bonden en haar leden hard aanpakken. Geen enkele verantwoorde vakbondsleiding zou zomaar durven ingaan tegen het management als de voorgestelde maatregelen worden doorgevoerd.

Wij begrijpen het belang van voldoende middelen voor de vakbonden, iets wat de afgelopen decennia is opgebouwd door de inspanningen van de vakbondsleden.

Maar dat mag niet als argument gebruikt worden om vandaag geen actie-oproep te doen. Het meest agressieve management in de geschiedenis van de Britse Post, moet van antwoord gediend worden. Er zijn stevige acties nodig!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist