VS: leerkrachten revolteren in Trump-land

Sinds het begin van dit jaar wordt het establishment in de VS opgeschrikt door stakende leerkrachten. Wat begon in West Virginia, breidde al snel uit naar Oklahoma, Arizona, Colorado en daarbuiten. De leerkrachten staken tegen het gebrek aan middelen en de lage lonen. Sommige stakingen werden vanuit de vakbonden gestuurd, terwijl andere spontaan ontstonden na het succes van collega’s in andere staten. Dit toont de roep naar verandering na jarenlange afbraak van de publieke middelen voor onderwijs.

door Sander (Dendermonde)

Het valt op dat de meeste stakingen plaatsvinden in republikeinse bastions, terwijl er een republikeinse president in het Witte Huis zit en dezelfde conservatieven meerderheden hebben in zowel het nationale als de deelstaatparlementen waar gestaakt werd. In staten zoals Oklahoma en West Virginia eisen de leerkrachten hogere belastingen op de olie- en steenkoolindustrie om meer investeringen in het onderwijs te bekomen. Dit gaat volledig in tegen het asociaal beleid van Trump en consoorten die juist meer cadeaus willen geven aan de rijke elite. Daarbovenop wil minister van onderwijs Betsy DeVos het onderwijs verder privatiseren door de publieke scholen te ondermijnen. Dit gaat direct in tegen de nood aan onderwijs van miljoenen Amerikanen die de hoge kosten van privaat onderwijs niet kunnen ophoesten.

De leerkrachten in West Virgina streden voor hogere lonen en kregen die ook. Het was vooral deze overwinning die leerkrachten in de rest van het land inspireerde om tot actie over te gaan. Met die acties willen ze de toekomst van het publieke onderwijsstelsel, en dus ook hun eigen toekomst en die van de leerlingen, in handen nemen. De leerkrachten beseffen heel goed dat er onder de huidige en vorige regeringen niets gedaan is om tot beter en betaalbaar onderwijs te komen. In Arizona alleen al werd er sinds 2008 voor 1 miljard bespaard op onderwijs! Leerkrachten in publieke scholen moeten er vaak een tweede job bijnemen om rond te komen, de infrastructuur wordt slecht onderhouden en er is niet genoeg lesmateriaal voor elke leerling. De onderwijsvakbonden voelden de druk en riepen op tot een staking. Veel andere scholen sloten zich spontaan bij de acties aan, vaak zelfs tegen de magere akkoorden in de scholen in.

Voor verdere overwinningen moeten de stakerscomités zich onderling verbinden. Zo kan een krachtsverhouding opgebouwd worden tegen het besparingsbeleid van zowel Republikeinen als Democraten. Socialist Alternative, onze zusterorganisatie in de VS, steunt de strijd voor een democratisch en leefbaar onderwijs, tegen de winstbelangen van de big business en zijn marionetten in het Witte Huis en daarbuiten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie