Een 20-tal mensen voerden gisteren in Antwerpen actie. Aanleiding was het dodelijke geweld tegen betogers in de zuidelijke Indische deelstaat Tamil Nadu. Een massabeweging tegen een vervuilende fabriek van Sterlite botste er op dodelijke repressie van de autoriteiten. Er vielen 13 slachtoffers.

De rechtse regering van de hindoe-nationalistische BJP spreekt zich uit tegen de betogers, maar de deelstaatregering van Tamil Nadu is geen haar beter. Die laatste probeert het voor te stellen alsof ze de betogers steunt, maar het was wel de deelstaatregering die Sterlite binnenhaalde. Een andere deelstaat had de kopersmelterij twintig jaar geleden geweigerd wegens te vervuilend en teveel protest ertegen. In Tamil Nadu kon het bedrijf wel starten: smeergeld opent veel deuren. Veiligheids- en milieuvoorschriften werden niet nageleefd. Het is tegen de enorme vervuiling dat het protest begon te groeien en uiteindelijk een massabeweging werd.

De regering van Tamil Nadu heeft de vestiging van Sterlite nu tijdelijk gesloten, maar mogelijk zal het nationaal gerechtshof dit intrekken. Sterlite zelf dreigt met de economische gevolgen van de sluiting en jobverlies. Moest het bedrijf echt bekommerd zijn om de werknemers, dan had het jaren geleden al maatregelen genomen om de veiligheid op de werkvloer te garanderen en om de leefomgeving rond de fabriek te beschermen. Het is duidelijk dat het enkel om de winst gaat. De centrale regering van BJP aarzelt niet om daarin mee te stappen. Dat het moederbedrijf van Sterlite een belangrijke financiële donor van de BJP (maar ook van oppositiepartij Congress) is, speelt ongetwijfeld ook een rol.

Met de actie in Antwerpen verdedigden we het recht op collectieve actie. We eisen een onafhankelijk onderzoek naar de doden, compensatie voor de families van de slachtoffers en sancties voor de verantwoordelijken voor de doden. Reactionair rechts heeft internationaal een probleem met protest tegen het gevoerde beleid: van de hindoe-extremistische BJP tot de conservatieve N-VA in Antwerpen. Tijdens de actie op het De Coninckplein werd opgeroepen voor de actie van het ABVV op 15 juni: dan moeten twee ABVV’ers zich voor de rechter verantwoorden voor hun deelname aan een stakingsactie met mogelijk een gevangenisstraf.

Daarnaast werd het recht op een propere leefomgeving verdedigd. Als dit botst op de winstbelangen, moeten vervuilende bedrijven in publieke handen genomen worden zodat de productie op een milieuvriendelijke en veilige wijze kan georganiseerd worden. Het recht op een leefbare omgeving met propere lucht, grond en water is eveneens een internationaal thema waarvoor we actief moeten opkomen.

De internationale solidariteit die we met de actie in Antwerpen betuigden, was belangrijk voor de activisten in Tamil Nadu. Tegelijk was het nuttig om het probleem bekend te maken onder voorbijgangers. We verdeelden een 100-tal pamfletten (drietalig: Nederlands, Engels en Tamil) en kregen positieve reacties.

Foto’s door Liesbeth:
Protest tegen moorden in Tamil Nadu // Foto's door Liesbeth