Home / Internationaal / Azië / Dodelijke repressie bij protest tegen vervuilende kopersmelterij in Tamil Nadu (India)

Dodelijke repressie bij protest tegen vervuilende kopersmelterij in Tamil Nadu (India)

Solidariteitsactie gepland: donderdag 31 mei om 15u (Coninckplein Antwerpen)

Massaprotest in India botst op dodelijke repressie

In de stad Tuticorin in Tamil Nadu heeft de politie geschoten op betogers. Daarbij vielen eerst negen doden en dat aantal is ondertussen opgelopen tot 13. Aanleiding voor het protest is de verlenging van de vergunning voor een vervuilende kopersmelterij van Sterlite, een onderdeel van het bedrijf Vedanta.

De kopersmelterij werd in 1996 opgezet. Het bedrijf wilde dit eerst in de staat Maharashtra doen, maar massaprotest hield dat plan tegen. De staat Tamil Nadu verwelkomde het bedrijf, ondanks protest tegen de gevolgen hiervan voor mens en milieu.

Dat er redenen waren voor de onrust en het protest, werd in 2013 bevestigd. Een gaslek op het bedrijf zorgde er dan voor dat honderden mensen ademhalingsmoeilijkheden en keelonstekingen hadden. Er kwam een bevel tot het sluiten van het bedrijf omdat de vervuilingsnormen niet nageleefd werden. Maar dit bevel werd ingetrokken door het Hooggerechtshof. De problemen beperken zich niet tot ongevallen en lekken (ook al zijn er veel ongevallen: tussen 1996 en 2004 vielen er daarbij 3 doden en 139 zwaargewonden). Er is een compleet gebrek aan veiligheidsmaatregelen, onder meer voor de verwerking van het afval. Hierdoor raakt het grondwater in de buurt vervuild.

Sterlite wil de kopersmelterij nu uitbreiden. Dit botst op massaal protest, zo waren er op 24 maart duizenden betogers. Op 22 en 23 mei waren er tot 20.000 betogers. De belangrijkste slogan tijdens dat protest was: “Koper voor jullie, kanker voor ons?” De autoriteiten lieten de politie toe om met scherp te schieten. Daarbij vielen in totaal 13 doden.

Waarom wordt Sterlite beschermd door de autoriteiten? Het bedrijf is een belangrijke donor van beide grote nationale partijen (Congress en de hindoenationalistische BJP). De nationale BJP-regering doet er alles aan om het bevriende bedrijf gunstig te stemmen. Geconfronteerd met een massabeweging in Tamil Nadu werden ordediensten uit andere deelstaten ingezet tegen de betogers. Zowel de nationale als de deelstaatregering keren zich tegen de lokale bevolking. Protest en solidariteit zijn noodzakelijk. Er was al protest in onder meer Londen. We houden komende donderdag om 15u een solidariteitsactie op het Coninckplein in Antwerpen waarna een protestbrief aan het Indisch consulaat in Antwerpen wordt bezorgd.

Onze eisen:

  • Onmiddellijke sluiting van de vestiging van Sterlite
  • Onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen. Volledig en onafhankelijk onderzoek naar het doodschieten van betogers. Compensatie van de gezinnen van de slachtoffers.
  • Stop de aanvallen op het democratisch recht op protest, stop het platleggen van sociale media in Tuticorin en omgeving
  • Onteigen Vedanta om met democratisch gekozen comités vanuit de bevolking de uitbating van natuurlijke rijkdommen te controleren en vervuiling te voorkomen.

Facebook evenement voor het protest