Columniste van De Standaard vergoelijkt staatsterreur tegen Palestijnen

Naar aanleiding van de massale protesten van de Palestijnen in Gaza en het dodelijke en doelgerichte geweld van de Israëlische soldaten – gericht tegen mannen, vrouwen en kinderen – schreef Mia Doornaert een hatelijke, racistische column die deze methodische slachtpartij vergoelijkte als een “mensenofferritueel” vanwege de Palestijnse autoriteiten. Weg was elke discussie over het rechtmatig gebruik van dodelijk geweld. Weg elk begrip voor de onleefbare situatie van de Palestijnen in de vernederende “openluchtgevangenis” Gaza.

Lezersbrief die Peter (Leuven) naar De Standaard stuurde

Uit deze column sprak geen enkel inlevingsvermogen in de motieven van tienduizenden mensen om te protesteren. Enkel een poging om ze te ontmenselijken en gedachteloos voor te stellen als de pionnen van de politiek van Hamas en volgelingen van de “sharia” die deze laatste in Gaza zou hebben ingevoerd. Geen woord van kritiek echter op VS-bondgenoot Saoedi-Arabië die wordt vermeld in datzelfde artikel, inrichter van een barbaars fundamentalistisch regime, met tal van sjeiks die optreden als sponsor van fundamentalistisch terrorisme in de regio en wereldwijd. Misschien omdat dit de lezer zou bevooroordelen tegen de goede “Amerikaanse vrienden” van Mia Doornaert en de rol van het onderdrukkende VS-imperialisme in de regio?

Toen de samenwerking met Dyab Abou JahJah als columnist van De Standaard werd stopgezet werd daarvoor als reden opgegeven: “Aan het brede debat zijn grenzen, en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid.”

Tijdens de recente Gazaprotesten werden meer dan 50 mannen, vrouwen en kinderen barbaars maar methodisch door sluipschutters van het Israëlische leger gedood. Vindt u dat een vergoelijking van dit “geweld zonder onderscheid”, zeg maar bloedige maar moedwillige staatsterreur, deel moet kunnen uitmaken van het democratische debat in uw krant? Denkt u niet dat dit soort pleidooien van Mia Doornaert als hatelijke, racistische ophitserij en stemmingmakerij zullen overkomen bij veel van uw lezers? Niet alleen bij lezers met een migratieachtergrond, maar bij al uw lezers met een greintje menselijk gevoel? Mogen we u met aandrang vragen wat u zal ondernemen om dit goedpraten van dodelijk geweld tegen mannen, vrouwen en kinderen “zonder onderscheid” in uw kolommen te vermijden?

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist