Home / Sociaal / LGBTQI / Herdenking voor Ihsane Jarfi – Stop homofoob geweld!

Herdenking voor Ihsane Jarfi – Stop homofoob geweld!

dav

Op 17 mei is er de jaarlijkse herdenkingsactie voor Ihsane Jarfi. Ihsane werd in 2012 in Luik vermoord omdat hij homo was. Hij werd aangevallen toen hij een gay-bar verliet. Zijn lichaam werd een tiental dagen later naakt terug gevonden in een weide.

door Oumayma (Brussel)

Dit jaar houden Rainbouw House Brussels, de stichting Ihsane Jarfi en andere LGBTQI+ organisaties een actie aan het Muntplein om 17 uur. Met de actie wordt geprotesteerd tegen alle vormen van discriminatie.

Homofoob geweld confronteert ons met een harde werkelijkheid: de strijd om homoseksualiteit te laten aanvaarden door iedereen is nog lang niet voorbij. In België kennen we een van de best uitgewerkte wettelijke stelsels om de rechten van LGBTQI+ mensen te beschermen. Maar niets is verworven in een ongelijk systeem dat zich baseert op het heteronormatief model.

De situatie van LGBTQI+ mensen is in andere landen erger: in 76 landen is homoseksualiteit verboden en in 8 landen wordt het met de doodstraf gesanctioneerd. Dit betekent echter niet dat er in ons land geen werk meer aan de winkel is. Er is nog altijd veel expliciete vijandigheid en zelfs geweld. Het homofoob geweld tegen een jong Brussels koppel midden april is daar getuige van.

We strijden om een einde te maken aan homofobie en voor echte gelijkheid. Mensen zijn niet van nature uit gewelddadig, zoals sommigen beweren. Niemand wordt homofoob geboren, mensen worden het. We moeten bouwen aan een samenleving zonder discriminatie op basis van gender of seksuele oriëntatie. Dat vereist een reële en omvangrijke investering in de publieke sector, meer middelen voor onderwijs, investeringen in de LGBTQI+ organisaties, … Dat botst met het neoliberale systeem dat de meerderheid van de bevolking besparingen oplegt.

17 mei is ook de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). We komen die dag ook op voor wie in landen leeft waar homoseksualiteit nog steeds verboden is. Mocht er geen homofobie zijn, dan was Ihsane nu 36 jaar geweest. We willen ervoor zorgen dat hij en andere slachtoffers van homofobie nooit vergeten worden. Dat doen we door te strijden voor onze rechten!