LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Nieuw boek: ‘1914-1918: socialistische kijk op de grote oorlog’

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd gezegd dat deze een einde zou maken aan oorlogen. Niets is minder waar gebleken.

Achteraf wordt gesteld dat de Eerste Wereldoorlog absurd was en ‘door niemand gewild.’ Het wordt aangegrepen om te zeggen dat we niet meer mogen toelaten dat er ooit zo’n oorlog komt. ‘We’? Het waren niet de arbeiders en hun gezinnen die belang hadden bij de oorlog. Na maandenlange propaganda was er een opflakkering van steun voor de oorlog, maar deze verdween als sneeuw voor de zon naarmate de doden terugkwamen en alle oorlogsargumenten doorprikt werden.

De oorlog kwam niet uit het niets. Het was het falen van het systeem en alle instellingen ervan. De Russische revolutionair Trotski merkte op: “De oorlog van 1914 is de grootste ineenstorting, die de geschiedenis kent, van een economisch systeem, dat aan zijn eigen tegenstrijdigheden ten gronde gaat. Alle historische machten, wier taak het was, de burgerlijke maatschappij te leiden, uit haar naam te spreken, en haar uit te buiten, zij allen hebben door de oorlog van 1914, hun eigen rotheid uitgesproken.”

In essentie was de oorlog een strijd voor markten. De wereldwijde integratie van de economie had geen einde gemaakt aan de verschillende historische, economische, politieke, strategische belangen van de nationale heersende klassen. De oorlog was daar een tragische uitdrukking van. Zoals de meteen bij het begin van de oorlog vermoorde Franse socialist Jean Jaurès opmerkte: “Kapitalisme draagt oorlog in zich, zoals donkere wolken regen.”

In dit boek kijken we terug op de Eerste Wereldoorlog en publiceren we teksten van Leon Trotski, waaronder nooit eerder vertaalde teksten.

Details:

  • Depot: D/2018/12.886/4
  • ISBN: 9789491304323
  • 176 pagina’s A5 – soft cover
  • Prijs: 10 € + 2 € verzendingskosten

Inhoudstafel

Deel 1. 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog

Deel 2. Leon Trotski over de Eerste Wereldoorlog 39

Bestel het boek hier via onze webshop

– socialismebe – socialismebe

Mei 68 herdacht

Deze week hielden we nog meetings over mei ’68 in Gent, Bergen en Antwerpen. Wie maatschappijverandering beoogt, kan veel leren uit vorige pogingen om te breken met het kapitalisme. De gebeurtenissen van 1968 toonden de mogelijkheid van revolutie in een ontwikkeld kapitalistisch land als Frankrijk. Ze toonden dat de arbeidersklasse helemaal niet afgeschreven was. En ze toonden hoe het bewustzijn van brede lagen van de bevolking bijzonder snel kan ontwikkelen in actie. De beweging van toen leidde niet tot de gehoopte breuk met het kapitalisme. Daarvoor ontbrak het aan voldoende sterke revolutionaire partijen die een programma hadden dat gericht was op de arbeidersklasse.

De burgerlijke herdenkingen van mei ’68 blinken uit in nietszeggendheid. Vorig weekend zette De Standaard een verwijzing naar een opiniestuk van Mia Doornaert op zijn voorpagina: “Mei ’68 was geen revolutie. Het ging vooral over seks.” Het revolutionaire karakter van mei ’68 wordt uiteraard onder de mat geveegd: de geschiedenis wordt geschreven door de winnaars. Het maakt het des te belangrijker voor ons om de discussie over mei ’68 aan te gaan. Met onze meetings hebben we daar een bescheiden bijdrage aan geleverd.


Pensioenbetoging

Komende woensdag is er de belangrijke pensioenbetoging. Deze betoging heeft een groot potentieel, het ongenoegen rond de pensioenhervormingen is immers bijzonder groot. Militanten van LSP doen er alles aan om een succes te maken van deze betoging. Ook op de betoging zelf zullen we aanwezig zijn, onder meer met vier stands. Kom naar onze stand om onze krant of ander materiaal te kopen, ga met ons in discussie over hoe we deze strijd kunnen versterken.


Pride

Zaterdag neemt de campagne ROSA deel aan de Pride. We nemen deel aan de delegatie ‘Pride is a protest’ en zullen ook een stand in de binnenstad hebben.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie