Doe zoals Noam Chomsky: teken de petitie tegen repressie in Hong Kong


Een recent gelanceerde campagne – Stop Repressie in Hong Kong – verzamelt internationaal handtekeningen om te protesteren tegen de toename van repressie in Hong Kong en China. Op vlak van democratische rechten en politieke vrijheden verergert de situatie maand op maand.

We hopen dat je akkoord kan gaan om deze petitie te ondertekenen. Bij de ondertekenaars zijn al enkele bekende figuren uit de academische wereld zoals Noam Chomsky, maar ook parlementsleden uit Hong Kong, Ierland en Duitsland, vakbondsleiders uit  Brazilië, Zuid-Afrika en Engeland.

Hier kan je zelf ook tekenen:

https://form.jotform.me/72674408985471

Video met meer info:

China evolueert officieel van een één partij dictatuur naar een éénmansdictatuur. Recent werd de beperking op het aantal termijnen dat Xi Jinping president kan zijn van China opgeheven. Zo wil hij onbeperkt aan de macht blijven. Dit werd positief onthaald door de Amerikaanse president Donald Trump met de bemerking: “misschien moeten we dat hier ook proberen”.

Rechtse politici als Trump zijn dikwijls de beste vrienden van China’s autocratisch regime.

De elites wereldwijd gebruiken de toenemende internationale spanningen om hun repressieve en anti-democratische binnenlandse politiek te rechtvaardigen. In ons protest tegen de aanvallen op de democratische rechten in Hong Kong en China willen we eveneens de hypocrisie van de Westerse regeringen aanklagen die in deze een dubbele standaard gebruikt.

De versterking van macht in Xi’s handen maakt deel uit van een groter project. Hij leidt de strengste repressieve golf in decennia – “de ergste sinds de repressie van het Tiananmenprotest” volgens Amnesty International – en de bouw van een ongekende digitale politiestaat om de bevolking te bespioneren en dissidente stemmen te verstikken. Xi versterkt niet alleen autoritaire structuren in China, wat veel Chinezen vergelijken met eerdere pogingen om de keizerlijke monarchie te herstellen, maar promoot openlijk de Chinese weg als model voor autoritaire kapitalistische regeringen over de hele wereld.

In Hongkong wordt de massabeweging voor democratie geconfronteerd met een massale en frontale aanval. Ze mobiliseerde sinds het einde van het Britse bewind twee decennia geleden honderdduizenden mensen en mondde uit in een door jongeren geleide Beweging van de Paraplu’s in 2014.

De beperkte democratische rechten die de bevolking van Hongkong heeft verworven door keer op keer de straat op te gaan en de dictatuur uit te dagen, worden nu met een ongekende reeks aanvallen teruggedraaid.

De belangrijkste feiten zijn:

  • Zes gekozen wetgevers van de oppositie werden in 2017 uit het semi-verkozen ‘parlement’ gezet, op beschuldiging van het schenden van hun eed.

  • Minsten 12 kandidaten werden verhinderd deel te nemen aan de verkiezingen. Er is geen wettelijke basis voor deze politieke repressie. Over het algemeen zijn de geblokkeerde kandidaten de meer radicale kandidaten die een band hebben met de Beweging van de Paraplu’s.

  • Meer dan 40 rechtszaken zijn hangende tegen tientallen activisten voor democratie en prominente figuren uit de protesten van 2014. Sommigen kunnen een gevangenisstraf tot 21 jaar opgelegd krijgen.

  • Er worden nieuwe wetten ingevoerd, zoals een wet tegen het “minachten” van het volkslied (tot drie jaar gevangenis) en een nieuwe poging om artikel 23 ten uitvoer te brengen, een verstrekkende nationale veiligheidswet die de vrijheid van meningsuiting massaal zou beperken en elke vorm van oppositie tegen het Chinese regime effectief zou criminaliseren.

Het Chinese regime heeft tot doel de democratische beweging in Hongkong te onderdrukken. Het beschouwt deze als een “destabiliserende” kracht in de Chinese politiek. Terwijl voorheen een democratischer Hongkong enige waarde had voor het Chinese regime – als een blijk aan de rest van de wereld van een symbolische democratische ontwikkeling – is dit niet langer het geval, omdat het de voorkeur geeft aan een stevig, onbuigzaam autoritair bewind.

De campagne Stop Repressie in Hongkong is gericht op het creëren van een bewustzijn rond deze kwesties en is specifiek gericht op de arbeidersbeweging, studenten- en sociale bewegingen en diegenen die betrokken zijn bij de strijd tegen onderdrukking en ondemocratisch bestuur in eigen land.

Zoals u kunt zien aan de lijst van ondertekenaars van de petitie, waaronder vakbondsactivisten, parlementariërs en studentenleiders in meer dan twintig landen, is dit een initiatief vanuit het linkse deel van het politieke spectrum. Op dit moment is de rechterzijde eerder solidair met China’s zogenaamd ‘communistische’ regime.

De campagne, die wordt gesteund door verschillende pro-democratische groepen en individuen in Hongkong, is van plan om de druk op China en de lokale overheid in Hongkong te verhogen, door middel van acties aan ambassades en andere internationale protestacties, en activiteiten om Chinese studenten in het buitenland te bereiken. Het verzamelen van handtekeningen van activisten en organisaties is een eerste cruciale stap.

Contacteer ons indien je meer vragen hebt.