Home / Internationaal / Azië / Schrijnende discriminatie op basis van afkomst in diplomatieke hart van Brussel

Schrijnende discriminatie op basis van afkomst in diplomatieke hart van Brussel

Actie van Tamils in ons land enkele jaren geleden. Toeristen die in Jaffna (Sri Lanka) geboren zijn, krijgen bij de Indische ambassade in Brussel een andere behandeling dan toeristen die in pakweg Mechelen geboren zijn.

Stop de discriminatie van Tamils door de Indische ambassade in Brussel

In België zijn er enkele duizenden Tamils uit Sri Lanka erkend als vluchtelingen. Contact met familie uit Sri Lanka kan niet in dat land zelf, de meesten gaan naar India waar in de zuidelijke staat Tamil Nadu dezelfde taal wordt gesproken. Nu stelt zich een ernstig probleem met de Indische ambassade in Brussel die stelselmatig Tamils discrimineert. De ambassade weigert toeristenvisa te geven binnen de normale termijn van enkele weken. We spraken met enkele Tamils over dit probleem.

Zo vertelde Tambi (*) ons: “Ik deed een jaar geleden een aanvraag voor een toeristenvisum om India in de zomer te bezoeken en daar mijn zieke moeder te kunnen ontmoeten. Maar mijn paspoort en het visum lieten lang op zich wachten: het was pas in 2018 in orde, lang nadat ik mijn moeder had willen ontmoeten. Ik heb een voltijdse job en moet mijn vakantie op voorhand plannen. Dat is echter niet mogelijk als ik niet weet wanneer ik een visum krijg.”

Het probleem is algemeen. Tambi vertelt over een vriend die het huwelijk van zijn zus niet kon bijwonen omdat het visum maanden op zich liet wachten. De ambassade is er snel bij om een visum te geven aan Belgische toeristen, maar als die Belgische toerist een Tamil van Sri Lankese afkomst is, duurt het plots maanden. Dit is een flagrant geval van discriminatie.

Een andere Tamil getuigde: “Ik vroeg een visum aan om in India te gaan trouwen. We konden ons huwelijk niet plannen omdat het niet duidelijk was wanneer ik mijn paspoort zou terugkrijgen. Niet wij hebben onze trouwdatum bepaald, maar de Indische ambassade in Brussel. Mijn vrouw en familie kregen in Sri Lanka op vijf dagen tijd hun toeristenvisum voor India.”

Het probleem zit bij de Indische ambassade in België. In Parijs of Londen is de wachttijd voor Sri Lankese Tamils niet anders dan bij anderen die een toeristenvisum aanvragen. De problemen die er daar in het verleden waren, zijn verdwenen na protest tegen deze discriminatie. LSP heeft een formele protestbrief gestuurd naar de Indische ambassade. We eisen het onmiddellijke einde van deze discriminatie en zelfs racisme. Indien nodig zullen er acties volgen om af te dwingen dat een toerist die in Brussel een visum aanvraagt bij de Indische ambassade niet anders behandeld wordt op basis van afkomst.

(*) Tambi is Tamil voor ‘jonge broer’. Zijn naam is bekend bij de redactie maar om familiale bezoeken niet helemaal onmogelijk te maken, laten we getuigen anoniem aan het woord.