Veviba: ligt de fout bij het FAVV, een malafide industrieel of bij kapitalistische agro-business?

Foto: public domain / Wikicommons

Een paar maanden na de Fipronil-crisis en kort na de crisis met salmonella in de babymelk van Lactalis die in Frankrijk wordt verkocht, is er al opnieuw een schandaal in de voedingsindustrie. Deze keer in de vleessector. Dat is geen toevallige samenloop van omstandigheden. Het is een uitdrukking van hoe onze gezondheid ten koste gaat van winst.

Artikel door Alain, voormalig laborant bij het FAVV

Het FAVV, een openbare dienst aan de tand gevoeld

In De Linkse Socialist citeerden we in 2009 de vroegere algemeen directeur van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), Gil Houins. Die verklaarde in Foodnote, een intern tijdschrift van het agentschap: “De kopzorgen van de media en de burgers richten zich nu op de financiële ‘crisis’ en de daaruit voortvloeiende economische crisis. Niet de gezondheid van de consument wordt bedreigd, maar zijn portemonnee! Dat heeft bepaalde lobby’s in de agrovoedingsindustrie, die zich de afgelopen jaren gedeisd hielden, wakker geschud. Onder het voorwendsel dat bedrijven nu al economisch onder druk staan, moeten we meer toelaten, zelfs lakser zijn met betrekking tot de problemen van voedselverontreiniging en productieomstandigheden. Dat werd zelfs op hoog niveau bekokstoofd binnen de Europese Commissie…’’

Om de pil te verzachten, voegde hij eraan toe: ‘Ik teken bezwaar aan tegen die poging om voedselveiligheid op de achtergrond te plaatsen wanneer economische problemen zich voordoen’. (1) Zijn goede voornemen was niet opgewassen tegen de winstlogica. Hetzelfde geldt voor de duizenden ambtenaren die hun opdracht fatsoenlijk willen uitvoeren.

Uberisering van de openbare dienst

Het FAVV werd de afgelopen weken zwaar bekritiseerd. Dat de overheidscontrole vierkant draait, is hoofdzakelijk te wijten aan de wijze waarop de taken van de dienst zijn omschreven, aan de financiering ervan en aan de arbeidsvoorwaarden van de controleurs. Wat we niet bezitten, kunnen we bovendien niet ernstig controleren. De agro-business moet uit handen van de private sector worden gehaald en onder democratische controle en beheer van de bevolking komen.

Het toezicht op het FAVV is in 2007 toevertrouwd aan het ministerie van Landbouw, destijds geleid door Sabine Laruelle (MR) die voorheen nog directeur-generaal was van de Waalse Landbouwfederatie. (2)  De samenstelling van het adviescomité en de benoeming van de gedelegeerd bestuurder van het FAVV laten heel wat ruimte voor de agro-voedingsindustrie. (3)

Op drie jaar tijd is de federale dotatie voor het FAVV met 20% afgenomen. Het volledige budget verminderde met 10%. Het aantal personeelsleden daalde van 1.700 voltijdse equivalenten in 2009 tot 1.274 vandaag. Het FAVV heeft de voorbije jaren zelfs voorgesteld om de controles uit te besteden!

Gil Houins, die de indruk geeft dat hij de consument met hand en tand verdedigt, was de initiatiefnemer van de beroemde ‘Smiley’: een sticker om op een product te kleven als het bedrijf in kwestie een “geloofwaardig controlesysteem inzake hygiëne” heeft opgezet… en dus zichzelf controleert! Het Federaal Agentschap bespaart, terwijl gewetenloze industriëlen zoals Verbist voor hun producten tegelijk rechter en betrokken partij zijn. Met deze ‘Smiley’ valt dus weinig te lachen…

Welke oplossingen?

Een deel van de bevolking, waaronder heel wat jongeren, trekt de conclusie dat we onze consumptie moeten veranderen. Zo is er het idee om minder vlees en dierlijke producten te consumeren of dit zelfs te verbieden. Wij denken dat wie deze keuze maakt, over kwaliteitsvolle alternatieven moet beschikken.

Maar waarom zou de vegetarische of veganistische markt onder de kapitalistische logica niet hetzelfde lot ondergaan als de landbouw of de bio-sector? Zoals Karl Marx al opmerkte, vernietigt die kapitalistische logica beide bronnen van rijkdom: arbeid en natuur. Door de natuur te vernietigen, vernietigt het ook dieren (of we ze nu eten of niet) die innig verbonden zijn met hun omgeving.

Geen vlees eten volstaat dus niet om dieren effectief te beschermen. Het volledige winstsysteem moet weg!

 

  1. https://fr.socialisme.be/2812/afsca
  2. https://www.rtbf.be/info/belgique/detail_tout-savoir-sur-l-afsca-depuis-quand-comment-pourquoi-payee-par-qui?id=9864639
  3. http://www.afsca.be/comiteconsultatif/membres/
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie