Minimumpensioen moet naar 1.500 euro!

  • Kost leefbaar pensioen: 7 miljard
  • Stijging nettowinsten grote bedrijven: 7 miljard

De afgelopen maanden sneuvelden enkele records: nooit voorheen werden zoveel gevallen van sociale dumping vastgesteld en tegelijk was er bij de grootste bedrijven een ‘winstexplosie’. De reële inkomens van gewone werkenden gingen er volgens een studie van het Internationaal Vakbondsinstituut in ons land met 1,1% op achteruit sinds 2010. Tegelijk nemen de dividenden voor de grote aandeelhouders toe. Al deze feiten zijn met elkaar verbonden: dit systeem rijdt voor de superrijken op de kap van de meerderheid van de bevolking.

Artikel uit de aprileditie van ‘De Linkse Socialist’

De regering-Michel wil nog meer ellende aanrichten. De pensioenen liggen daarbij in de vuurlinie. Na de verhoging van de pensioenleeftijd volgen de discussies over het pensioen met punten, herziening van de regeling rond zware beroepen, discussie over pensioenen in de publieke sector, … Dat er iets moet gebeuren aan de pensioenen is voor iedereen duidelijk: een gemiddeld pensioen bedraagt 1.181 euro voor mannen en 882 euro voor vrouwen. Dat is een pak minder dan de gemiddelde kostprijs van een rusthuis: 1.562 euro per maand. Ook de pensioenleeftijd is problematisch: gemiddeld leven we gezond tot 64 jaar, maar toch moeten we volgens deze regering daarna nog drie jaar presteren. Dat zijn echter niet de pijnpunten die de regering wil aanpakken. Het doel van dit beleid: ons langer laten werken voor minder pensioen. De rest moet maar op de groeiende private markt van pensioensparen worden verzameld.

Dat we langer leven is niet echt een probleem aangezien de productiviteit en de omvang van de geproduceerde waarde toeneemt waardoor de pensioenen perfect betaalbaar zijn. De langere levensduur wordt als rookgordijn gebruikt om de winsten op te krikken. De sociale zekerheid wordt uitgehold omdat de bijdragen aan de sociale zekerheid cadeau gedaan worden aan de grote bedrijven. Dit gebeurt onder meer door stelsels waarop geen bijdragen betaald worden (van maaltijdcheques over bedrijfswagens tot allerhande voordelen in natura in plaats van loon) en allerhande vrijstellingen die leiden tot legale sociale dumping. Daar komt nog een algemene verlaging van de vennootschapsbelasting bovenop en tal van fiscale cadeaus. Het wordt hoog tijd dat we deze diefstal stoppen!

De vakbonden hebben eindelijk een grootschalige informatiecampagne over de pensioenen opgezet met een krant die op 1 miljoen exemplaren wordt verspreid. Daarin heel wat cijfers, argumenten en voorstellen. Alle werknemers een minimumpensioen van 1.500 euro garanderen, kost 1,6 miljard euro. Met de zelfstandigen erbij is dat 2,1 miljard euro. Een pensioen aan 75% van het gemiddeld loon kost 4,9 miljard euro. Dit vakbondsprogramma voor leefbare pensioenen kost 6,5 tot 7 miljard euro. Dat is veel geld. Het is net evenveel als de stijging van de nettowinsten van de 18 Bel20-bedrijven die hun resultaten voor 2017 bekendmaakten. Die nettowinsten namen met 7 miljard toe tot 20,9 miljard euro. De verminderingen van sociale bijdragen die aan de bedrijven cadeau werden gedaan, lopen op tot 6 miljard euro per jaar. Er is geld genoeg om iedereen een menswaardige oude dag te bezorgen!

We zullen de terechte eisen rond een menswaardig pensioen niet zomaar bekomen. Deze regering verzet er zich met hand en tand tegen. Met vriendelijk vragen zullen we enkel meer ellende krijgen. De informatiecampagne die nu opgestart is, moet gebruikt worden om tot nieuwe acties over te gaan waarbij het menens is: oplopende acties die niet plots worden stilgelegd zoals na het actieplan van 2014, maar doorzetten tot onze eisen ingewilligd zijn. Militanten en sympathisanten van LSP zullen er alles aan doen om die benadering op te bouwen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie