LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Aprileditie van ‘De Linkse Socialist’ verschenen

Op 16 mei komt er een nieuwe grote pensioenactie. Het ongenoegen rond de pensioenen is bijzonder groot. We moeten steeds langer en harder werken, terwijl het pensioenbedrag totaal onvoldoende is om rond te komen. Wij pleiten voor een drastische verhoging van de pensioenen, te beginnen met het minimumpensioen dat naar 1500 euro moet (zie pagina’s 1 en 5). Hoe we dat zullen afdwingen? ‘Rechts zal pas plooien als het schrik heeft,’ merkte Magnette (PS) terecht op (zie pagina 2). We zullen rechts geen schrik aanjagen door vriendelijk te vragen om ons rechten toe te kennen, we zullen ervoor moeten strijden. Het is daarbij nuttig om terug te kijken op de strijd van mei ’68 in Frankrijk – de grootste algemene staking uit de Franse geschiedenis met 10 miljoen werkenden die staakten (zie pagina 7). Is er vandaag nog potentieel voor zo’n beweging? Wij denken van wel en zagen in de wereldwijde actiedag van 8 maart, de internationale vrouwendag, alvast een belangrijke stap vooruit (zie pagina 8-9).

Verder in deze krant ook waarschuwingen voor racisme en verdeeldheid, met ook voorstellen van hoe we daarop kunnen antwoorden. We hebben het uiteraard over racisme en extreemrechts bij ons (pagina 14-15) maar gaan deze maand ook dieper in op een specifiek internationaal voorbeeld, dat van Sri Lanka (pagina 10). De Turkse inval in het noorden van Syrië dreigt de situatie in het Midden-Oosten verder te destabiliseren en heeft als doel om elke stap in de richting van zelfbestuur door voornamelijk Koerden de kop in te drukken. Wij zijn actief betrokken bij het verzet tegen deze oorlog en besteden er aandacht aan met onze achterpagina en een stuk op pagina 11.

Inhoud:

  1. Minimumpensioen moet naar 1.500 euro!
  2. Rechts zal effectief pas plooien als het schrik heeft || Veviba: ligt de fout bij het FAVV, een malafide industrieel of bij kapitalistische agro-business? || De crisis is voorbij, leve de crisis
  3. Vervolg pagina 2
  4. Niet hoge lonen, maar kapitalistische inhaligheid leidt tot werkloosheid
  5. Stop de grote pensioenroof || Na de staking van ACOD op 27 februari: strijd voor pensioenen verbreden!
  6. Sint-Gillis. Wij eisen 850 nieuwe lokale banen! || Oproep van ACOD LRB Brussel: voor een strijdbare eerste mei!
  7. Mei 1968: een maand van revolutie. Wat kunnen we er vandaag nog van leren?
  8. Internationale vrouwendag is terug van weggeweest
  9. Vervolg pagina 8
  10. Sri Lanka: terugkeer van het sectair conflict? || Stop de discriminatie van Tamils door de Indische ambassade in Brussel
  11. Potere al popolo: de macht aan het volk || Stop de invasie in Afrin en elders in Rojava!
  12. Dansers in verzet tegen seksisme
  13. Partijnieuws
  14. Baas over eigen hoofd || Extreemrechts surft op de golven van rechtspopulisme || Zuid-Afrika. Ongelijkheid en geweld verdwijnen niet met zwarter kapitalisme, maar met socialisme || De strijd van Martin Luther King: van Montgomery tot Vietnam
  15. Vervolg pagina 14
  16. Bezetting, plundering en etnische zuivering in Afrin. Stop de aanval op Rojava!

De abonnementen gaan uitzonderlijk pas op dinsdagochtend op de post – maandag is immers een feestdag.


Nieuw T-shirt van ROSA met Rosa

Vorige week publiceerden we op deze site een artikel over Rosa Luxemburg. Dit jaar wordt de 100ste verjaardag van de Duitse Revolutie herdacht, althans van de novemberrevolutie van 1918. Begin volgend jaar is er de 100ste verjaardag van de moord op Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. Met de opkomst van een hernieuwde vrouwenbeweging is het voor een socialistische feministische campagne als ROSA dan ook erg nuttig om de herinnering aan de Pools-Duitse revolutionaire voorvechtster Rosa Luxemburg levendig te houden. Dit doen we onder meer met een erg gewild nieuw T-shirt.



Protest tegen oorlog in Afrin

Dinsdag nam een delegatie van LSP deel aan het protest tegen de oorlog in Afrin en de medeplichtigheid van de NAVO die stilzwijgend toekijkt hoe Turkije een humanitaire ramp aanricht. De achterpagina van onze nieuwe krant handelt over het verzet tegen deze oorlog die zich dreigt uit te breiden tot een aanval op heel Rojava. We besteden hier veel aandacht aan omdat het een belangrijke wijziging is in de situatie in het Midden-Oosten waarbij de pogingen tot progressief bestuur in Rojava – ondanks alle beperkingen een lichtpunt in een regio waar groepen als ISIS actief zijn – de kop worden ingedrukt. Bovendien betekent het een verdere stap in de richting van een presidentiële dictatuur in Turkije, wat een ernstig obstakel is voor de arbeidersbeweging in dat land. Internationale solidariteit is van groot belang, des te meer aangezien de Koerdische gemeenschap in ons land een moedige strijd voert om de gruweldaden van Afrin bekend te maken en het verzet ertegen op te bouwen. We zullen ons verder engageren in deze strijd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie