LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Komende zaterdag: ROSA conferentie

Komende zaterdag is er de conferentie van ROSA met verschillende meetings en commissies. Het doel is om een bilan op te maken van één jaar ROSA – door de hoeveelheid activiteiten en acties zou je soms vergeten dat ROSA pas vorig jaar gelanceerd is! – en om plannen te maken voor de komende maanden. Daartoe gaan we ook dieper in op enkele thema’s en specifieke werkingsterreinen, zoals onder jongeren en op de werkvloer.

Het programma (zie deze link) is erg aantrekkelijk en werd deze week nog aangevuld. Er komt immers een spreekster van Libres y Combativas, de evenknie van ROSA in de Spaanse staat. Ainhoa was één van de organisatrices van de historische studenten- en scholierenstakingen op 8 maart, onderdeel van de stakingsdag waarop zes miljoen mensen betoogden tegen seksisme en geweld op vrouwen. Ainhoa zal het onder meer hebben over hoe de strijd voor vrouwenemancipatie de methodes van de arbeidersbeweging herontdekt.

Schrijf je snel in
? inschrijvingsformulier en betaal je voorverkoop (6 euro voor werkenden, 3 euro sociaal tarief).
? Facebook evenement



In actie de voorbije week

De voorbije dagen ontbrak het niet aan actie. De hele week waren er acties aan het Europees Parlement om de oorlog in Afrin aan te klagen. Maandag nam een vertegenwoordiger van LSP daar ook het woord. De Koerdische gemeenschap in ons land werkt bijzonder hard om een stem van verzet te laten horen. Wij ondersteunen dit zoveel mogelijk, onder meer door deze stem aan bod te laten komen binnen de arbeidersbeweging en het jongerenprotest. Zo werd na de mars tegen racisme afgelopen donderdag uitdrukkelijk opgeroepen naar de grote manifestatie van komende dinsdag en werd ook het woord gegeven aan een activist die uit Afrin gevlucht was. Wij ondersteunen het protest tegen de Turkse inval in Afrin en roepen op omp deel te nemen aan de grote manifestatie in Brussel komende dinsdag. Afspraak om 12u op de Boudewijnlaan (metro IJzer).

Donderdag was er de bijzonder geslaagde mars tegen racisme in Gent met 500 aanwezigen. Daarmee werden onze verwachtingen overtroffen, maar het was een erg noodzakelijke mobilisatie. Extreemrechts probeert de kop op te steken in Gent en legt daarbij een groot zelfvertrouwen aan de dag. Zo probeerde een groepje extreemrechtse betogers na afloop van hun pro-apartheidsoptocht nog om in de binnenstad linkse studenten te provoceren en te intimideren, eerder trokken een 50-tal leden van Schild en Vrienden naar een meeting van Comac met Ico Maly over diens boek ‘Nieuw Rechts.’ Antifascistisch verzet zal dus ook in de komende periode noodzakelijk zijn. We haalden op de mars heel wat contacten op. De enorme dynamiek op de betoging vertaalde zich ook op de meeting waarmee de betoging werd afgesloten en in een wil om door te gaan.

Afgelopen vrijdag was er in Brussel een actie in solidariteit met de Poolse vrouwenbeweging. Die dag werd in Polen uitgeroepen tot ‘zwarte vrijdag’ waarbij duizenden betogers op straat kwamen voor vrouwenrechten. Een dergelijke oproep leidt meteen tot solidariteitsacties, waaronder deze in Brussel. De campagne ROSA was ter plaatse om solidariteit te betuigen.

Zaterdag was er dan de nationale manifestatie tegen racisme in Brussel. Daar hadden we enkele stands. Schandalig genoeg deed de politie van Molenbeek lastig over het feit dat we langs het parkoers van de betoging een stand hadden gezet. Blijkbaar geldt de vrije meningsuiting niet in Molenbeek – zijn ze daar tegen extremisme aan het strijden of het net zelf aan het doorvoeren? Maar desalniettemin hadden we een geslaagde interventie op de betoging. We verkochten tientallen exemplaren van ons maandblad (de teller van het aantal afgerekende kranten stond rond de 50 op het ogenblik van schrijven), abonnementen en haalden heel wat strijdfonds op.

Eveneens zaterdag was er in Brussel een actie uit solidariteit met het Amerikaanse jongerenprotest tegen het wapengeweld op school. Er verzamelden enkele tientallen mensen op het Muntplein. De acties in de VS waren van historische omvang. Dat scholieren het voortouw nemen, is bovendien erg belangrijk: de volgende generatie activisten staat klaar om de strijd tegen het systeem aan te gaan!

Actie in Brussel tegen wapengeweld
Eén van de betogingen in de VS, met name in Chicago.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie