Southern Cameroons: actie voor vrijlating van gevangenen

Vrijdag voerden een 30-tal betogers actie voor de FOD Buitenlandse Zaken. De oproep kwam van de Southern Cameroons Council of Belgium en het doel was om te protesteren tegen de opsluiting van militanten die voor onafhankelijkheid opkomen in de Engelstalige regio’s van Kameroen. Er zijn gevangenen met de Belgische nationaliteit, maar de Belgische staat doet helemaal niets voor deze gevangenen  om de goede banden met bondgenoot Biya niet onder druk te zetten.

De president gebruikt vaak brutaal geweld tegen de bevolking van Kameroen, maar de gewelddadige repressie bereikte de afgelopen weken nieuwe hoogtepunten met bloedbaden in de twee Engelstalige regio’s van het Noordwesten en het Zuidwesten, maar ook de moord en arrestatie van een honderdtal opposanten en leiders van de Engelstalige bevolking. Enkele van die leiders werden in buurland Nigeria opgepakt.

Het harde neoliberale beleid van de regering, samen met de discriminatie tegen de Engelstaligen en de brutale repressie tegen elke vorm van protest, duwen steeds meer mensen in de richting van steun voor onafhankelijkheid van beide regio’s onder de naam van de republiek Ambazonië.

Internationale solidariteit is belangrijk om het geweld van Biya en zijn bondgenoten te veroordelen. Dat kan bijdragen aan de strijd ter plaatse, een strijd waarin de structurering cruciaal zal zijn om een overwinning te bekomen. Daartoe is betrokkenheid van brede lagen van de bevolking noodzakelijk, ook in de Franstalige regio’s van Kameroen, om samen de strijd te voeren tegen het neoliberale en repressieve beleid.

Op de actie in Brussel waren enkele militanten van LSP aanwezig. We verdeelden er een pamflet in het Engels met een vertaling van het artikel over Southern Cameroons in onze huidige editie van ‘De Linkse Socialist.’ De Engelstalige vertaling van dit artikel verscheen ook op de website van onze Nigeriaanse zusterorganisatie.

Action Southern Cameroons

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie