Home / Internationaal / Midden-Oosten en Noord-Afrika / Europees solidariteitsplatform met Afrin voert volgende week actie voor Europees Parlement

Europees solidariteitsplatform met Afrin voert volgende week actie voor Europees Parlement

De strijd om Afrin komt in een cruciale fase. Protest tegen de Turkse inval is dan ook erg belangrijk. Er zijn tal van acties met een grote betoging op 27 maart in Brussel. Volgende week voert het Afrin Solidariteitsplatform een actie aan het Europees Parlement. Wij hebben eerder onze analyse van de situatie gebracht en namen deel aan verschillende acties. Hieronder de oproep van het solidariteitsplatform voor de actie volgende week.

Bericht van het Afrin Solidariteitsplatform

Het Afrin Solidariteitsplatform plaatst een informatietent voor het Europees Parlement in Brussel om gedetailleerde informatie over de Turkse oorlogsmisdaden in Afrin en de humanitaire crisis als gevolg van de Turkse aanval op de enclave naar buiten te brengen. De tent zal van maandag 19 maart tot en met vrijdag 23 maart van 11 tot 15u op het Luxemburgplein staan.

De opening van de tent zal samengaan met een persconferentie op maandag 19 maart om 13u in aanwezigheid van de Europarlementsleden die op donderdag 15 maart voor een resolutie over Syrië stemden waarin de Turkse staat werd opgeroepen om de troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken.

De persconferentie zal bijgewoond worden door vertegenwoordigers van de Democratische Federatie van Noord-Syrië en verschillende Koerdische organisaties en politieke groepen uit Turkije en Koerdistan.

Tijdens de vijf dagen dat de tent er staat, zullen Koerdische politici en leden van ons platform informatie geven over onder meer de oorlogsmisdaden van Turkije in Afrin en de humanitaire crisis als gevolg van de belegering van de stad. Leden van het platform zullen ook het Belgisch parlement en politieke partijen bezoeken, naast het middenveld en mensenrechtenorganisaties.

De situatie in Afrin is kritiek met honderdduizenden burgers die onder hevige bombardementen door Turkse vliegtuigen leven. Het centrum van Afrin is al een week afgesloten van water en elektriciteit door de Turkse belegering van de stad.

Het Afrin Solidariteitsplatform verenigt 94 organisaties uit heel Europa en vraagt de internationale gemeenschap, de VN en de EU om de stilte over de Turkse agressie tegen Afrin te doorbreken en dringende stappen te zetten om de aanval te stoppen.

We eisen ook:

  • We roepen de VN Veiligheidsraad op om Resolutie 2401 strikt op te volgen en het Turkse regime niet toe te laten om de verantwoordelijkheid voor de acties in Afrin, Syrië, te ontlopen.
  • We roepen de EU op om concrete stappen te zetten in de lijn van de resolutie goedgekeurd door het parlement en om Turkije op te roepen om de troepen uit Afrin terug te trekken.
  • We roepen de internationale gemeenschap op om het staakt-het-vuren van de VN Veiligheidsraad op te leggen en ervoor te zorgen dat humanitaire en medische hulp voor burgers in wanhopige situaties, zowel in Afrin als in Ghouta, effectief geleverd wordt.
  • We benadrukken de dringende nood voor de toepassing van een No-Fly-Zone boven de regio Afrin om burgers en woonwijken, infrastructuur, monumenten en culturele artefacten te beschermen. We nodigen de internationale gemeenschap op om het afdwingen van deze No-Fly-Zone bij te staan met vredestroepen of waarnemers.