Bezetting van Irak: VS wordt geconfronteerd met de rauwe realiteit

De vice-minister van defensie en rechtse neo-conservatief Paul Wolfowitz kon zelf proeven van de realiteit in Irak toen een raket insloeg op het zogenaamd veilige Al-Rasheed hotel in Bagdad vorige week.

Dave Carr

Wolfowitz is binnen het Pentagon de architect van de regime-verandering om Saddam te verwijderen en een pro-VS marionettenregering op te zetten. Hij ziet nu meer en meer dat zijn imperialistisch project niet bepaald gemakkelijk verloopt.

Bij een eerder bezoek van Wolfowitz aan Tikrit, de geboortestad van Saddam, was er een aanval op een helikopter van het VS-leger. Dit weerlegt de stelling van de woordvoerder van het leger, Mark Hetling, dat de aanvallen "niet gesynchroniseerd" en "niet erg professioneel" verlopen.

Op 27 oktober waren er bijkomende bewijzen van gecoördineerde aanvallen toen 34 doden en 224 gewonden vielen bij een aanval op het hoofdkwartier van het Rode Kruis en vier politiekantoren.

Het is onduidelijk of de aanslagen komen van elementen uit de vroegere Baath-partij van Saddam of het Al-quada netwerk van Bin Laden of van de oppositie in Irak. In ieder geval leiden de aanslagen ertoe dat de pogingen van de bezettingstroepen om het land om een stabiel regime te vestigen en de olie-industrie te laten overnemen door multinationals, ondermijnd worden.

Terwijl de dodentol onder VS-militairen toeneemt (er zijn reeds 112 militairen omgekomen) en er nog steeds geen massavernietigingswapens werden gevonden, is de publieke steun voor Bush en Blair aan het afkalven.

In de peilingen is de steun in de VS voor de aanpak van Bush in Irak gedaald van 64% in April tot 49% in oktober. Ook Blair heeft te kampen met een afnemende steun, volgens de Financial Times sprak midden september 64% van de Britten zich uit tegen het Irak-beleid van Blair.

Bush en Blair zullen ook niet versterkt worden door het materiaal dat nu gepubliceerd wordt in de Washington Post waaruit blijkt dat er bewijzen zijn dat Saddam de plannen om nucleaire wapens te ontwikkelen had stopgezet na de eerste Golfoorlog van 1991. Dit komt er nadat het onderzoeksteam in Irak er niet in slaagde enige bewijzen van massavernietigingswapens te vinden na maandenlang ernaar gezocht te hebben.

De enorme kost voor het bezetten en heropbouwen van Irak leidt ook tot woede onder de bevolking, zeker als het vergeleken wordt met de onderfinanciering van de gezondheidszorg, de besparingen in het onderwijs,…

Bovendien zorgt het feit dat een aantal bedrijven enorme winsten kunnen maken door de "heropbouw" van Irak voor heel wat onbegrip en woede. Kellogg, Brown and Root, een onderdeel van Halliburton (de multinational waarin vice-president Dick Cheney actief was als directeur) vroeg haar werknemers om kranten aan te schrijven om de toekenning van de contracten voor enkele miljarden dollar goed te praten.

Het werd ook bekend dat Halliburton de autoriteiten in het bezette Irak 1,59 dollar aanrekende voor geïmporteerde olie, wat een veel hogere kost is dan de olie die in Irak zelf bovengehaald wordt. Dit grapje koste totnutoe reeds 300 miljoen dollar!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie