Extreemrechtse studenten verdeeld over haatmars. Voor een sterke antifascistische betoging op 22 maart

Foto: Jente

Elk jaar organiseert de extreemrechtse NSV (Nationalistische Studentenvereniging) een haatmars door één van de Vlaamse studentensteden. Steeds nemen de Actief Linkse Studenten en Blokbuster het initiatief voor een tegenbetoging in solidariteit met de geviseerde bevolkingsgroepen. Even leek er dit jaar geen betoging te komen, maar nu heeft een deel van NSV toch beslist om op 22 maart in Gent op straat te komen. Ook nu willen we een veelvoud aan tegenbetogers mobiliseren.

door Franz en Koerian (Gent)

Er werden de afgelopen jaren miljarden bespaard op publieke voorzieningen, de werkdruk nam toe en de sociale zekerheid werd uitgehold. In 2017 moest een recordaantal van 157.510 mensen beroep doen op voedselbanken. In Gent wacht een gemiddelde kandidaat-huurder zes jaar op een sociale woning. Overal zijn er tekorten, wachtrijen, burn-outs, …

Dit neoliberale afbraakbeleid heeft de sociale basis van de traditionele partijen uitgehold. Dit proces is sinds de grote recessie van tien jaar geleden nog versterkt. In een aantal landen leidde dat tot de opkomst van linksere partijen, maar ook rechtse populisten spelen hierop in. Ze doen dit door de verantwoordelijkheid niet bij de winsthonger van de superrijken te leggen, maar bij vluchtelingen, holebi’s, vrouwen, transgenders en andere minderheidsgroepen.

Het waren vooral nieuwe rechtse populisten, zoals Trump en eerder ook Wilders in Nederland, die een steile opgang kenden. Oudere extreemrechtse partijen, zoals Vlaams Belang, Front National (Frankrijk) of FPÖ (Oostenrijk), probeerden zich met wisselend succes aan die nieuwe rechtse populisten aan te passen. Het Vlaams Belang botst daarbij op het bestaan van N-VA, een partij waarin het rechtse populisme een grote impact heeft.

De druk op de bestaande extreemrechtse formaties betekent niet dat het gevaar van straatgeweld geweken is. Dat zagen we in de VS waar Alt-Right op basis van een groeiend zelfvertrouwen overging tot een betoging in Charlottesville in de zomer van 2017. Het leidde meteen tot dodelijk geweld en grote tegenmobilisaties, onder meer met 40.000 antifascistische betogers in Boston. Alt-Right moest binnen de 24 uur maar liefst 67 bijeenkomsten en acties annuleren. Massale mobilisaties tegen extreemrechts kunnen hun ruimte en vertrouwen tijdelijk breken.

Mobilisatie tegen verdeeldheid

De antifascistische campagne Blokbuster baseert zich op mobilisatie rond een programma voor sociale verandering. De afgelopen 25 jaar hebben we stelselmatig tegenbetogingen gehouden als de extreemrechtse studenten van NSV op straat kwamen. Er betoogden telkens een veelvoud van antifascisten waardoor de haatmars zich nooit kon normaliseren.

Extreemrechts werd hierdoor afgeremd. De afgelopen jaren had NSV het erg moeilijk om nog mensen op de been te krijgen. Vorig jaar zakte hun aantal naar een dieptepunt: er waren maximaal 80 tot 90 betogers. Het leidde in hun kringen tot vragen of het nog de moeite was om een betoging te organiseren.

De huidige generatie NSV’ers was niet enthousiast om dit jaar een betoging te organiseren en zich opnieuw te laten vernederen. Onder druk van de oudere generatie komt er echter toch een NSV-betoging in Gent op 22 maart. Het is belangrijk dat we onze campagnes van de afgelopen 25 jaar verderzetten en er door een sterke tegenbetoging voor zorgen dat dit mogelijk de allerlaatste NSV-betoging wordt. De zwakte van NSV mag geen reden zijn om geen sterke mobilisatie te organiseren. Als de zeepbel van rechtse populisten als Theo Francken en Bart De Wever uiteenspat, dreigen het Vlaams Belang en aanverwante groepen als NSV terug meer ruimte te hebben.

De NSV is momenteel verzwakt, maar het is niet langer de enige kracht op het extreemrechtse terrein. De concurrentie is groot met een erg reactionaire rechtse koers bij het KVHV en de nieuwe groep ‘Schild en Vrienden’. Zij gingen over tot intimidatiecampagnes met stickers als ‘Liever dood dan rood’ of ‘Maak komaf met Comac.’ Er waren ook provocaties aan stakersposten bij de NMBS aan Gent-Sint-Pieters tijdens de staking voor openbare diensten op 10 oktober vorig jaar. Antifascistisch verzet blijft meer dan nodig!

We moeten een alternatief bieden op het beleid van sociale tekorten, dat eigen is aan het kapitalisme. Mobilisaties vormen een uitstekende gelegenheid om de discussie daarover aan te gaan. We koppelen ons verzet tegen extreemrechts, racisme, seksisme en homofobie aan eisen die de voedingsbodem voor verdeeldheid bestrijden. We komen op voor massale investeringen in openbare diensten, pensioenen, voor een verkorting van de werkweek zonder loonverlies en met evenredige aanwervingen, …

In de strijd voor deze eisen blijkt dat onze belangen lijnrecht tegenover die van de superrijken en hun politieke vertegenwoordigers staan. De besparingen waren niet bedoeld als tijdelijke maatregel om de crisis op te lossen, maar om een versnelling hoger te schakelen in de aanvallen op de werkenden en jongeren om de winsten van de superrijken nog sneller te laten stijgen. Verzet tegen extreemrechts kan niet los gezien worden van de strijd tegen een kapitalistisch systeem dat enkel opereert in naam van de winst, en daartoe verdeeldheid stimuleert. Enkel solidariteit op basis van een socialistisch programma kan breken met elke vorm van verdeeldheid.

Mobiliseer met ons mee naar de betoging tegen de haatmars van NSV op 22 maart in Gent!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie