Van #MeToo naar #WijVechtenTerug

Op 8 maart, de internationale vrouwendag, komt #MeToo op straat. De campagne ROSA wil van 8 maart terug een dag van strijd maken met marsen tegen seksisme en besparingen, en andere acties, in verschillende steden in België. In Spanje en Mexico wordt tegen seksistisch geweld geprotesteerd met scholierenstakingen en betogingen van Libres y Combativas, de zusterorganisatie van ROSA. In Ierland organiseert ROSA een betoging #VoteForRepeal, naar aanleiding van het referendum over de intrekking van het 8ste amendement op de Ierse Grondwet waarmee abortus vandaag verboden is. Na de acties van 8 maart bespreken we de verdere opbouw van de campagne ROSA en van het socialistisch feminisme op een nationale conferentie die plaatsvindt op 31 maart.

Artikel door Mathilde (Luik) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Samen tegen seksisme en besparingen

De afgelopen jaren was er veel aandacht voor de strijd tegen seksisme. Het kwam aan bod in de media, op sociale media maar ook op straat.

In deze strijd wordt vaak nadruk gelegd op de rol van het onderwijs om in te gaan tegen pesterijen en seksueel geweld. Het is natuurlijk belangrijk om dergelijk gedrag te bestrijden via cultuur en onderwijs, maar dat vereist meer publieke middelen voor deze sectoren. De strijd mag bovendien niet hiertoe beperkt worden.

De besparingen leiden tot groeiende tekorten in de openbare diensten. Dat beperkt niet alleen de ruimte voor campagnes tegen seksisme, het zet ook druk op het dagelijkse leven van alle werkenden en vrouwen in het bijzonder.

Volgens de meest recente studie van Solidaris hebben 40% van de werkenden moeite om rond te komen, in twee derden van de gevallen gaat het om vrouwen. Van de mensen met een inkomen onder de armoedegrens heeft 50% een deeltijdse job. Met de aanvallen op werklozen, pensioenen, zieken of nog de normalisering van bijzonder flexibele onzekere jobs, worden honderdduizenden vrouwen in de richting van armoede geduwd.

Het verzet opbouwen: neem deel aan de ROSA-conferentie

Op de conferentie van 31 maart kijken we terug op het eerste jaar van ROSA en meer bepaald op de rol van deze campagne in de strijd voor vrouwenrechten. De discussie zal ingeleid worden door Anja Deschoemacker, een van de initiatiefneemsters van ROSA en woordvoerster van Gauches Communes in Brussel. De conferentie biedt ook een kans om ervaringen uit te wisselen en na te gaan hoe we de strijd voor vrouwenrechten verder kunnen opvoeren. Met ROSA willen we in deze strijd een socialistisch feminisme ontwikkelen.

In de namiddag van 31 maart zullen er zes werkgroepen plaatsvinden. Er is een discussie over Rosa Luxemburg in het kader van de 100ste verjaardag van de Duitse Revolutie dit jaar. Er is een werkgroep over het parkoers dat afgelegd is van Mei 1968 tot #MeToo. Verder hebben we werkgroepen over waarom racisme geen antwoord biedt op seksisme, vrouwenrechten op de werkvloer en in de scholen, vrouwenrechten op lokaal vlak in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen en een socialistische benadering tegenover LGBTQI+ fobie.

De dag wordt afgesloten met een centrale meeting onder de titel ‘Van #MeToo naar #WijVechtenTerug’. We verwelkomen daar Heather Rawling van de Britse Campaign Against Domestic Violence (CADV). Zij zal spreken over de strijd tegen seksisme op de werkvloer. Mai, een Gentse scholiere en coördinatrice van de ROSA-scholierengroepen in Gent, zal uitleggen waarom jongeren zich met ROSA moeten organiseren. Tenslotte zal Aisha, een van de initiatiefneemsters van ROSA uitleggen waarom we de strijd tegen seksisme moeten verbinden met de strijd tegen het besparingsbeleid.

Schrijf je nu in voor deze conferentie die belangrijk is voor de opbouw van ROSA en van een antikapitalistische feministische campagne!

-> Facebook evenement en inschrijvingsformulier 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie