Vrijdagnamiddag kwamen artiesten samen in het kunstencentrum vzw Globe Aroma, waar een tentoonstelling werd voorbereid die dezelfde avond zou openen in het stadscentrum. Plots stonden politiewagens voor de deur. Er was een gezamenlijke operatie van de federale politie, de dienst vreemdelingenzaken en het ministerie van binnenlandse zaken. De operatie was in het kader van de strijd tegen terrorisme en radicalisering. De agenten controleerden de identiteit van alle aanwezigen. Zeven mensen-zonder-papieren werden opgepakt en overgebracht naar het federaal commissariaat. Dezelfde avond werden vijf van hen terug vrijgelaten. De andere twee kwamen in het centrum 127bis in Steenokkerzeel terecht. Daar worden mensen opgesloten met het oog op uitwijzing.

Een van de twee mensen die in Steenokkerzeel zit is een artiest die zou deelnemen aan de tentoonstelling. De andere is Mounir, een vakbondsmilitant van het Comité van Werkenden met en zonder papieren. Mounir is al een tiental jaar actief in ons land.

Mounir nam deel aan de bewegingen van 2008 en werd geregulariseerd door de omzendbrief van 2009 op basis van zijn tewerkstelling. Maar twee jaar later verloor Mounir opnieuw zijn papieren als gevolg van een oneerlijke opstelling van zijn werkgever die niet de nodige juridische opvolging had gedaan. Mounir werkte hierna anderhalf jaar bij de sociale huisvestingsmaatschappij Anderlechtse Haard: hij werd tewerkgesteld door een onderaannemer die voor de schoonmaak instond. In die periode voerden het Comité van werkenden-zonder-papieren van het ACV en Mounir zelf campagne voor zijn re-integratie en het bekomen van een werkvergunning waardoor hij zijn situatie zou kunnen regulariseren.

De inval bij de culturele vzw is een provocatie van de rechtse asociale regering. Dit is een kwalitatieve verandering in de racistische repressie tegen mensen-zonder-papieren en migranten. Tijdens deze razzia bij een vzw die uitdrukkelijk gericht is op mensen-zonder-papieren toonde de regering zijn ware gezicht.

De regering wil een wet laten stemmen om bij mensen thuis te kunnen binnenvallen. Maar nu wordt duidelijk dat mensen-zonder-papieren ook niet veilig zijn als ze bij een organisatie betrokken zijn.

Zondag voerden militanten van ACV, ABVV, de Coördinatie van mensen-zonder-papieren en andere organisaties actie voor het gesloten centrum van Steenokkerzeel om de vrijlating van de opgepakte mensen te vragen.

Militanten van LSP waren aanwezig om het protest te ondersteunen. We eisen de onmiddellijke vrijlating van de militanten-zonder-papieren, een staking in de culturele sector uit solidariteit, het verdwijnen van de gesloten centra en een regularisatie van alle mensen-zonder-papieren.

We roepen op tot deelname aan de betoging van 25 februari (afspraak  om 14u aan het Noordstation in Brussel) waartoe wordt opgeroepen door onder meer de nationale Coördinatie van mensen-zonder-papieren. Enkel door een krachtsverhouding op te bouwen tegen racisme en tegen het besparingsbeleid van deze regering kunnen we de basis leggen voor een nieuwe samenleving.

Enkele foto’s van de actie zondag:
Rassemblement au centre fermé de Steenokkerzeel suite à une nouvelle opération d'arrestation de sans-papiers