De 16-jarige Ahed Tamimi en haar 21-jarige nicht Nur werden op 19 december opgepakt bij een militaire raid op hun huis in Nabi Saleh, een dorp op de Westelijke Jordaanoever. Ahed’s moeder Neriman werd opgepakt toen ze naar het politiekantoor ging informeren naar haar dochter. De laptops en gsm’s van alle familieleden werd door het leger in beslag genomen.

door Neta Most, Socialistische Strijdbeweging (CWI in Israël/Palestina)

De arrestatie kwam er nadat er beelden verspreid raakten van de twee jonge vrouwen die tegen twee zwaar bewapende soldaten uitpakten. Dat gebeurde vlak nadat een 15-jarig familielid zwaargewond raakte bij geweld van militairen tegen een protestactie. De beelden tonen aan dat er geen sprake was van het verwonden of bedreigen van de soldaten. Ze hielden hun wapen vast en hielden zich gedeisd. De beelden leidden tot een schreeuw om wraak onder de Israëlische rechterzijde. Minister van Onderwijs Bennet bijvoorbeeld riep meteen op tot de arrestatie van de twee vrouwen.

Het leger beschuldigt Ahed van vijf “misdrijven” tegen de veiligheidsdiensten en van “ophitsing”. Haar moeder wordt beschuldigd van het filmen ervan en van “ophitsing” op sociale media. Nur wordt ook beschuldigd van geweld tegen een soldaat. De vrouwen kwamen in de beruchte militaire gevangenis Ofer terecht, Nur werd na 16 dagen vrijgelaten. Ze zullen voor een militaire rechtbank verschijnen waar zo goed als iedereen veroordeeld wordt. Er wordt geprobeerd om nog extra beschuldigingen uit het verleden toe te voegen. Er is niet alleen geen kans op een eerlijk proces, maar ook een reëel gevaar van jarenlange gevangenisstraffen.

Het hoeft niet meer opgemerkt te worden dat Joodse kolonisten die overgingen tot geweld op Palestijnen, Israëlische linkse activisten of zelfs op politie-agenten en soldaten zo goed als nooit vervolgd worden.

In de Israëlische media was er vooral discussie over de vraag of de soldaten meteen geweld hadden moeten gebruikten tegen Tamimi in plaats van zich in te houden. Het wordt voorgesteld als een confrontatie tussen een onschuldige soldaat die door twee jonge vrouwen aangevallen wordt voor een camera. De feiten weerleggen dit: het leger was op provocatieve wijze het dorp binnengevallen om reactie uit te lokken en tot nog meer geweld over te gaan. Maar toch stellen de media Ahed Tamimi verantwoordelijk. Alsof een jong meisje er voor kiest om onder het bewind een vreemd bezettingsleger te leven. Sinds de uitspraken van Trump zijn minstens 610 Palestijnen opgepakt door het Israëlisch leger, waarvan 170 minderjarigen.

De meeste Israëlische media gaan voorbij aan de kern van de zaak: waarom trokken die soldaten het dorp Nabi Saleh binnen? Slechts enkele journalisten wijzen op het protest in het dorp tegen de bezetting en tegen de diefstal van het dorp door de oprukkende nederzetting van Halamish. Het water van de bron op private Palestijnse grond is nodig voor de Palestijnse landbouwers, maar de kolonisten nemen het water over waardoor ze hun grond niet meer kunnen bewerken. Het Israëlische leger beschermt dit en onderdrukt protest tegen deze onrechtvaardigheid. Bij het onderdrukken van protest vielen er in Nabi Saleh al twee doden: Mustafa en Rushdi Tamimi.

Op de dag van het gefilmde incident trok het leger Nabi Saleh niet alleen binnen om een betoging te stoppen, maar ook om elk verder protest af te raden. Het doel van de legeraanwezigheid is om de kolonisten te beschermen en om de onderdrukkende bezetting verder op te leggen. Onder die bezetting hebben Joodse kolonisten toelating om te stelen, terwijl Palestijnen zelfs niet het recht hebben om te protesteren.

Solidariteit en de toekomst van de strijd

De brutale willekeurige arrestatie van de Tamimi’s heeft geleid tot de solidariteit waar de regering en het leger bang van waren toen de video van de jonge vrouwen viraal ging. Werkenden en jongeren in heel de wereld waren geschokt en er volgden tal van acties voor hun vrijlating. Dat toont de beperkingen van de macht van een bezettingsregime: de onderdrukking botst op verzet en solidariteit. “Ahed is een vertegenwoordiger van een nieuwe generatie van jonge vrijheidsstrijders. Zij zijn de levenslijn waarmee onze revolutie nieuw leven wordt ingeblazen,” schreef haar vader Ahed Tamimi in een open brief aan zijn dochter.

De arrestatie van de Tamimi’s heeft als doel om verzet tegen het militair regime in de bezette gebieden te stoppen. De regering van kolonisten en kapitalisten probeert het verzet te breken met dodelijke onderdrukking en probeert het conflict “te beheren” ten koste van de toekomst van Palestijnse werkenden en jongeren, maar ook ten koste van Israëlische werkenden. De aanvallen moeten stoppen: het leger en de kolonisten moeten weg uit de bezette gebieden zodat vrede mogelijk wordt.

  • Voor solidariteitsacties die de vrijlating van de Tamimi’s eisen.
  • Stop de willekeurige arrestaties en opsluitingen zonder proces. Stop de administratieve arrestaties. Bescherm het recht van elke gevangene op juridische hulp, informatie over de tenlasteleggingen en een eerlijk proces.
  • Haal het leger uit de bezette gebieden! Stop de bezetting van de Palestijnse gebieden, stop de nederzettingen!
  • Vrijlating van alle Palestijnse politieke gevangenen! Voor een rechtvaardig proces met vastgelegde procedure en onder toezicht van arbeidersorganisaties en mensenrechtengroepen van beide kampen in het conflict om al wie verdacht wordt van misdrijven in het conflict te berechten.
  • Voor een onafhankelijke, democratische en socialistische Palestijnse staat met een hoofdstad in Oost-Jeruzalem, naast een democratisch socialistisch Israël met echte gelijkheid voor alle minderheden, als onderdeel van de strijd voor een socialistisch Midden-Oosten en regionale vrede.

[divider]
Tussenkomst van Paul Murphy in het Iers parlement: