Terwijl we met zijn allen aan het verarmen zijn… voeren de communautaire scherpslijpers hun lokale oorlog

De communautaire scherpslijpers hebben hun feit van de dag weer gevonden. Neen, het gaat niet over het gebrek aan sociale woningen, aan degelijke banen of gewoon aan toegang tot onderwijs voor onze kinderen, het gaat over de taal van de oproepingsbrieven voor deze “onwettige” verkiezingen. Vanavond beslist de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode of ze de oproepingsbrieven in het Nederlands zal sturen of in de taal van de bewoners.

Geert Bourgeois, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand, heeft meteen aangekondigd te zullen sanctioneren indien de beslissing van de gemeenteraad niet conform zou zijn aan de taalwetgeving en de circulaire Peeters. Diezelfde Bourgeois kon zich nochtans perfect vinden in de weigering van 17 burgemeesters uit de Rand om de verkiezingen te organiseren. Is dit waaraan anderstaligen zich in het onafhankelijk Vlaanderen gewenst door de N-VA mogen verwachten? Willekeur betreffende de toepassing van de wet en herleid worden tot tweederangsburgers? Bourgeois weet alvast hoe hij vooroordelen over een rechts en onverdraagzaam Vlaanderen moet bevestigen. Benieuwd hoelang het zal duren vooraleer Bourgeois een onderscheid zal ontdekken tussen echtere Vlamingen en minder echte?

In Brussel, noch in de rand, zijn voldoende sociale woningen beschikbaar om de huizenprijzen te drukken. Er zijn onvoldoende beschikbare plaatsen zowel in het Vlaamse onderwijs als in het Franstalig Brusselse onderwijs. Er zijn onvoldoende degelijke banen en onze gezondheidszorg wordt steeds duurder voor de patiënt terwijl de kwaliteit lijdt onder personeelstekort en ondermaatse investeringen. Maar daarover heeft Bourgeois net zomin als de Franstalige meerderheid in Rode, iets te vertellen.

De Franstalige eenheidslijst ‘Intérêts Communales – Gemeentebelangen’ behaalde in Sint-Genesius-Rode met 63,94% bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2006, 17 van de 25 zetels. De Vlaamse lijst “samen” behaalde 34,25%, 8 zetels. Ter vergelijking: de N-VA-lijst in Izegem, getrokken door Bourgeois, behaalde 21,52% in 2006. Door de taaltegenstellingen voortdurend op te zwepen, hebben Bourgeois, de N-VA en hun meer gewelddadige stoottroepen in de Rand, alle Franstalige bewoners aaneen gesmeed. Je moet je in een willekeurige gemeente in de rand maar eens aanbieden met een in het Frans opgestelde oproepingsbrief. Je moet al een durver zijn om niet vooraf te bedanken voor de intimidaties en pesterijen die je daar te wachten staan.

De Linkse Socialistische Partij pleit ervoor de communautaire twisten te stoppen door de middelen vrij te maken om de sociale tekorten die aan de basis liggen van die twisten, weg te werken. Bourgeois beweert wel de Vlamingen te vertegenwoordigen, maar verbergt dat hij ook voor de Vlamingen een zeer antisociaal beleid in petto heeft. LSP komt op onder de slogan “verdeel de rijkdom, niet de werknemers” onder lijstnummer 15. In Brussel en Wallonië neemt LSP (in het Frans Parti Socialiste de Lutte) deel aan de lijst Front des Gauches nr 18 die in BHV getrokken wordt door Anja Deschoemacker, een nederlandstalige uit Sint-Gillis.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie