Soedan: lid van onze zusterorganisatie opgepakt. Solidariteit gevraagd!

CWI-sympathisant Mohamed Diaeldin Mohamed Satti, 21 jaar en bekend als ‘Hamudi’, is één van de activisten die de voorbije week door de Soedanese autoriteiten is opgepakt als onderdeel van het brutale onderdrukken van verzet tegen het regime van al-Bashir. Het protest was gericht tegen de snel stijgende prijzen en het besparingsbeleid. Hamudi is afgelopen woensdag opgepakt toen hij deelnam aan een vreedzame betoging in Khartoum.

Naar schatting meer dan 400 politieke activisten en betogers zitten momenteel in de gevangenis. Daaronder negen leden van de leiding van de Soedanese Communistische Partij, leidinggevende leden van de National Umma Party en de bekende vrouwelijke activiste Ilham Malik Salman Ahmed. De hysterische campagne van massale arrestaties trof zelfs Soedanese en buitenlandse journalisten die bericht uitbrachten van de protestacties. Dat wijst op de angst van het regime voor zelfs milde vormen van kritiek die aanleiding kunnen geven tot massale revolte.

Volgens activisten die vrijkwamen, dwingen de veiligheidsdiensten de gearresteerden om een document te tekenen waarin ze beloven om af te zien van deelname aan betogingen en politieke activiteiten. Wie dit weigert te tekenen, zoals Hamudi, blijft vastzitten. De gevangenen mogen geen bezoek van familieleden krijgen. Hun haar wordt afgeschoren en ze worden fysiek mishandeld.

We eisen de onmiddellijke vrijlating van Mohamed Satti ‘Hamudi’ en de andere politieke gevangenen. We vragen onze leden en sympathisanten om te protesteren bij de Soedanese autoriteiten, ambassades en consulaten. We roepen op om solidariteit met Hamudi te tonen door foto’s en steunberichten naar cwi@worldsoc.co.uk te sturen.

Hieronder enkele foto’s van protestacties en van solidariteit uit verschillende delen van de wereld. Komende vrijdag houden we om 13u een eerste prikactie aan de Soedanese ambassade in Brussel (Franklin Rooseveltlaan 124, Brussel).

 

 

NIGERIA:

BELGIË:

MEXICO:

ENGELAND & WALES:

INDIA:

 

ZWEDEN

 

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie