Solidariteitsoproep uit Soedan: laat alle manifestanten vrij!

De afgelopen weken was er een protestgolf in Soedan tegen de prijsstijgingen en het besparingsbeleid. (Zie: https://nl.socialisme.be/72502/soedan-protest-tegen-besparingsbeleid)

Het regime van al-Bashir vreesde dat dit protest kon ontwikkelen tot een bredere beweging. Daarop is overgegaan tot harde repressie. Tal van manifestanten, journalisten, mensenrechtenactivisten en politieke militanten werden brutaal aangepakt, geïntimideerd en opgepakt. De politie wordt ingezet om elk straatprotest de kop in te drukken.

Op woensdag 17 januari werd de belangrijkste leider van de Soedanese Communistische Partij thuis opgepakt. De arrestatie komt een dag na een door de CP georganiseerde betoging tegen het besparingsbeleid. Er waren duizenden op die betoging in het centrum van Khartoum. De manifestanten riepen slogans als “Neen aan de honger, neen aan de hoge prijzen.” Het was de grootste protestactie tot hiertoe in de recente golf van protest. Ook deze betoging werd brutaal onderdrukt door de politie die traangas inzette en heel wat manifestanten oppakte.

Woensdagnamiddag was er een ander protest georganiseerd door de oppositie. Ook dat ging gepaard met arrestaties en willekeurig geweld. Vlak voor dat protest spraken we met een ooggetuige die zei dat de politieke politie sterk aanwezig was en dat de autoriteiten het plein waar zou geprotesteerd worden probeerden af te zetten. Het wijst op paniek bij de corrupte heersende elite en een grote angst voor massale revoltes.

We betuigen onze solidariteit met de bevolking van Soedan die zich niet neerlegt bij de repressieve machine van het regime van al-Bashir en die opkomt voor een betere toekomst. We eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle activisten, manifestanten, politieke dissidenten, … die de afgelopen dagen opgepakt werden;

Stuur een protestmail naar de Soedanese minister van Binnenlandse Zaken Ibrahim Mahmoud Hamid op mut@isco.sd en een kopie aan cwi@worldsoc.co.uk.

Die protestmail kan je op deze tekst baseren:

“We have been outraged to hear the news about the violent repression by the Sudanese authorities on peaceful protesters exercising their basic democratic rights. This is an unacceptable attempt at forcing the Sudanese people to keep quiet on the austerity policies that are being implemented by the government, despite widespread opposition and the dismal consequences of these measures on people’s lives. We demand the immediate and unconditional release of all the protesters and dissidents who have been apprehended in the last days, and the dropping of all potential charges against them. In the event this does not happen, we will make sure that this disgraceful crackdown and brutal treatment of Sudanese voices of opposition is being widely exposed internationally.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie