Ontsporing in Moscou

Na protest komt er een alternatief op tram 4 in Ledeberg

Wat moet je doen als jouw tram van de ene op de andere dag verdwijnt? Voor de inwoners van Ledeberg en Moscou werd dit plots werkelijkheid. Op 21 november stonden zij voor een lege halte. Tram 4, die vertrok vanuit de wijk Moscou, werd van het spoor gehaald en omgeleid. De tramsporen werden omwille van de slechte staat van de wegen te gevaarlijk geacht om er nog overheen te rijden.

Door Janne (Gent)

Jarenlange desinvestering zorgde ervoor dat kwetsbare mensen plotsklaps werden afgesneden van het centrum. De inwoners langs deze tramlijn werden slecht geïnformeerd en een degelijk alternatief werd niet voorzien. Bovendien zouden de werken nog tot 2021 duren en was er geen garantie op een even frequente verbinding.

De LSP-afdeling Gentbrugge/Ledeberg kon dit niet langer met lede ogen aanzien en trok naar de wijk om deze kwestie deur aan deur te bespreken met de inwoners. Tijdens die discussies werd duidelijk dat het probleem dieper zat. Niet alleen de tram kwam aan bod als heikel punt; ook de verloederde straten, het parkeerprobleem en het gebrek aan plaatsen in de buurtscholen zorgen al jaren voor heel wat ellende. Terwijl men in het centrum pronkt met populaire massaevenementen, allerhande prestigeprojecten en citymarketing, blijven arbeiderswijken zoals Ledeberg achtergesteld.

De roep om actie werd steeds groter, dus werd samen met een paar enthousiaste buurtbewoners het wijkcomité ‘Ledeberg: ook stad?’ in het leven geroepen. De gebeurtenissen rond de tram vormden een vertrekpunt om te reflecteren over hoe we de wijk verder kunnen uitbouwen; hoe we een duidelijk signaal kunnen geven dat Ledeberg ook stad is. Samen met een aantal andere initiatieven werd er op 8 januari een eerste succesvolle bijeenkomst georganiseerd ter voorbereiding van een betoging.

De gesprekken van de voorbije weken en de aankondiging van de actie maakten het stadbestuur en De Lijn dermate angstig dat er toegevingen werden gedaan. Zo werd de garantie gegeven dat men tijdens de werken een volwaardig alternatief zal voorzien en dat ook na de werken tram 4 even frequent zal blijven rijden. Dankzij de samenwerking met de wijk en de dreiging van een betoging konden we deze overwinning vieren.

Hier laten we het echter niet bij. Het Gentse stadsbestuur en bovenlokale overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en meer investeren in veilige wegen, gebruiksvriendelijk en goedkoop openbaar vervoer, in scholen en in andere sociale diensten. De middelen in de samenleving zijn voorhanden, maar vloeien via het huidig beleid naar privé winsten.

Dit is slechts een start van een verdere samenwerking met de inwoners van Ledeberg. Samen zullen we verder strijden voor een leefbare wijk!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie