Moedige strijder tegen Israëlische onderdrukking

De arrestatie van de 16-jarige Ahed Tamimi en haar 21-jarige neef Nur Tamimi gebeurde na een confrontatie met een Israëlische soldaat. Het incident kreeg wereldwijd aandacht en bevestigt eens te meer de brutaliteit van de bezetting van Palestina door de Israëlische staat.

Artikel door Oisin Kelly, overgenomen vanop socialistparty.ie

De twee gearresteerden gingen in tegen soldaten en spraken hen aan op hun aanwezigheid voor hun huis na een actie waarbij hun 15-jarige neef zwaar gewond raakte. Ahed moet zich nu voor 12 beschuldigingen verantwoorden voor een militaire rechtbank. Ahed’s moeder Mariman werd ook opgepakt omdat ze het incident filmde.

Het dorp Nebi Sallah, waar de familie-Tamimi woont, kende de voorbije periode regelmatig protestacties tegen de diefstal van de watervoorraad door een naburige Joodse nederzetting. Het water werd gebruikt door Palestijnse landbouwers. Het droogleggen van het dorp heeft vernietigende gevolgen voor de lokale boerderijen. Het Israëlische leger, IDF, onderdrukt protest om de nederzettingen te ondersteunen. In het recente verleden vielen er twee jonge doden na aanvallen door het leger op protestacties in Nebi Sallah.

Vlak voor Ahed en Nur soldaten confronteerden, was hun 15-jarige neef zwaar gewond geraakt door een kogel van het Israëlische leger. Het leger stelde zich bijzonder agressief op in de buurt en stuurde aan op provocaties. De Tamimi’s hebben terecht hun woede geuit tegen de aanwezigheid van het Israëlische leger en tegen de onderdrukking van het lokale protest.

De video van de confrontatie ging wereldwijd rond op sociale media. Er was geen geweld in de video en de twee zwaar bewapende soldaten houden zich gedeisd. Maar de Israëlische rechterzijde eist vergelding. Onderwijsminister Naftali Bennet verklaarde zelfs dat Ahed “de rest van haar leven in de gevangenis” zou moeten zitten. De rechterzijde wil een duidelijke boodschap geven aan Palestijnse jongeren: protest tegen Israëlische soldaten is niet toegelaten, zelfs niet als het vreedzaam gebeurt. De arrestatie van Ahed werd breed uitgesmeerd door het leger. Nu zit ze in de beruchte militaire gevangenis van Ofer.

De zaak van Ahed Tamimi is slechts een voorbeeld van de dagelijkse realiteit voor jongeren in de bezette gebieden. De afgelopen 16 jaar werden er naar schatting gemiddeld 16 minderjarigen per maand vermoord door het Israëlisch leger. Sinds 2000 werden minstens 8.000 Palestijnse minderjarigen opgepakt, gevangengenomen of voor een militaire rechtbank gebracht. Drie op de vier opgepakte minderjarigen wordt aan fysiek geweld onderworpen.

Sinds 1967 vallen de Palestijnse gebieden onder militair bewind en worden Palestijnen voor militaire rechtbanken gebracht waar meer dan 99% van de beklaagden schuldig wordt bevonden. De rechters zijn zelf in militaire dienst en staan niet afkerig tegenover afgedwongen ‘bekentenissen.’

Wij steunen massaal verzet van de Palestijnen tegen de bezetting en we verdedigen het recht op gewapende zelfverdediging. Het verzet van Ahed Tamimi is gevaarlijk voor de Israëlische heersende klasse en kan potentieel leiden tot een nieuwe ‘intifada’, of massale opstand tegen het Israëlische militaire bewind in de bezette gebieden.

Een dergelijke strijd kan de echte klassentegenstellingen in de Israëlische samenleving blootleggen en de Israëlische Joodse arbeidersklasse overwinnen voor een gezamenlijke strijd tegen de rotte en onderdrukkende heersende klasse.

Het kan de kwestie stellen van een democratische socialistische oplossing voor de nationale kwestie waarbij de Palestijnen en de Israëlische Joden het recht op zelfbeschikking hebben en het democratische bezit en controle op de rijkdommen en grondstoffen van de regio.