Strijd tegen homofobie blijft nodig

In het kader van de Gay Pride stelden we vorige week en in het weekend op deze site nog dat de strijd tegen homofobie absoluut nog niet gestreden is. Dit werd in de loop van de week duidelijk gemaakt met enerzijds repressie tegen verschillende holebi-optochten in Oost-Europa alsook door een zware veroordeling van een homokoppel in het Afrikaanse Malawi.

In Malawi werd een homokoppel veroordeeld tot 14 jaar celstraf en dwangarbeid. Ze werden veroordeeld omwille van hun seksuele geaardheid, in Malawi heet dat het verstoren “van de orde van de natuur”. De twee activisten werden opgepakt omdat een symbolisch homohuwelijk hadden georganiseerd. De rechter gaf de maximumstraf als afschrikking, “zodat het volk beschermd blijft tegen mensen zoals jullie en niet in verleiding komt om dit vreselijke voorbeeld te volgen.”

Verschillende mensenrechtenorganisaties reageerden geschokt op dit nieuwe voorbeeld van erg repressieve homofobie. Malawi is niet het enige land waar homoseksualiteit strafbaar is, er zijn een zestigtal dergelijke landen en in acht ervan worden holebi’s zelfs geëxecuteerd. Ook hier is protest nodig tegen de veroordeling van Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza deze week in Malawi.

Dichter bij huis wordt homoseksualiteit evenmin aanvaard. In Wit-Rusland kwam het opnieuw tot repressie tegen een niet toegelaten Gay Pride afgelopen weekend. Ook daar worden holebi’s vervolgd als ze zich publiekelijk outen. De betoging werd niet toegelaten omdat er te dicht bij een metrostation zou worden gemanifesteerd. 40 moedige betogers hielden alsnog een illegale optocht in Minsk. Dat lukte hen gedurende 400 meter, toen greep de oproerpolitie in. Zeven betogers werden opgepakt en kregen elk een boete. Onder de gearresteerden ook twee organisatoren van een Gay Pride in Sint Petersburg eind juni, een betoging die evenmin probleemloos dreigt te verlopen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist