LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Jaarkalender

Dit is de eerste editie van ons partijnieuws dit jaar. Het is dan ook nuttig om enkele belangrijke data mee te delen zodat je je agenda voor 2018 meteen kan invullen :-)

8 maart. Vorig jaar heeft de campagne ROSA met een strijdbare mars tegen seksisme in Gent de internationale vrouwendag terug op de agenda gezet. Dit jaar willen we de actie niet beperken tot Gent, maar ook in andere steden komen er acties, waar mogelijk in samenwerking met anderen.

31 maart. Na de acties op de internationale vrouwendag houdt ROSA eind maart een nationale conferentie in Brussel. Er zal ingegaan worden op de acties, maar ook op een aantal historische thema’s zoals de Duitse Revolutie honderd jaar geleden waarin onder meer Rosa Luxemburg een belangrijke rol speelde, of nog mei ’68. Verder is het ook een uitstekende gelegenheid om een evaluatie te maken van één jaar ROSA.

29 juni – 5 juli. Ons zomerkamp groeit al enkele jaren. Ook nu willen we het nog beter maken. We keren terug naar dezelfde locatie als vorig jaar, met name in Bree. We starten met een LSP-weekend dat ook op werkenden gericht is. Aansluitend is het programma dat meer op jongeren gericht is, maar uiteraard ook voor anderen openstaat. Facebook evenement.

14-21 juli. De definitieve bevestiging van de data volgt snel, maar op dit ogenblik gaan we ervan uit dat de zomerschool van het CWI zal starten op 15 juli en duurt tot en met 20 juli. Op 14 en 21 juli zijn de reisdagen.


Boeken

We hebben de tekst van het LSP-congres in december in de kerstperiode reeds online gepubliceerd. Maar op papier leest toch wat gemakkelijker als het om zo’n lange tekst gaat. Op 19 januari komt de tekst in boekvorm van de drukker. Het boek telt 104 pagina’s. De prijs is 7 euro + 2 euro verzendingskosten. Je kan nu al je exemplaar bestellen via de webshop.

In de loop van de komende maanden zullen nog enkele boeken van marxisme.be uitkomen, onder meer naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog en de 100ste verjaardag van de Duitse Revolutie. Daarover later meer.

Ondertussen wijzen we graag op een boek dat we tien jaar geleden uitbrachten naar aanleiding van 40 jaar Mei ’68. Het boek ‘Frankrijk 1968. Maand van revolutie’ door Clare Doyle (94 pagina’s) bieden we aan voor de prijs van 4 euro + 2 euro verzendingskosten. Dit boek is eveneens verkrijgbaar via onze webshop. 



Scholieren tegen seksisme

De moedige getuigenissen van de #metoo campagne bevestigen nogmaals dat seksisme diep ingebakken zit in de samenleving.

Dit is waarom de Gentse ROSA-scholieren het initiatief nemen om campagnes te voeren op de scholen om seksisme bespreekbaar te maken en roepen op om te betogen op 8 internationale vrouwendag, mee te betogen en de school die dag in teken van vrouwenstrijd te stellen.

Er wordt daartoe met een petitie op enkele scholen gewerkt. Deze week waren er al de eerste succesvolle campagnemomenten op vier scholen.



Onze Schotse kameraad Ray Gunnion overleden

Ray Gunnion is in december overleden. Als activist van de Socialist Party Scotland was hij onder leden van LSP vooral bekend van internationale evenementen. Hij was enkele keren op een zomerschool. Maar we herinneren hem vooral van de acties tegen de G8-top in Schotland in 2005. Toen trokken we met honderden activisten uit heel Europa naar Schotland om aan de acties deel te nemen, vanuit België waren we met een 35-tal voornamelijk jongeren. Ray was een van de centrale organisatoren van het kamp van waaruit we naar de verschillende acties gingen en waar we tussendoor discussies en vormingen organiseerden. Ray woonde vlakbij en regelde veel praktische zaken. Maar hij was ook sterk aanwezig op de discussies en nam de tijd om de jonge activisten wegwijs te maken in het marxisme en de situatie in Schotland. Sommigen zullen hem ook herinneren als een uitstekende scheidsrechter tijdens het voetbaltornooi dat onderdeel van het kamp was. Enkele leden schreven de eerste korte verslagen van de acties in Schotland op een computer bij Ray thuis. We zullen hem missen.

Overlijdensbericht op de site van de Socialist Party Scotland

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie