Home / Column / Eindejaarskwis 2017

Eindejaarskwis 2017

Eindejaarskwis van links-socialisme.blogspot.be

Foto: Flickr/pagedooley

Beste vrienden van de arbeidersbeweging, het is weer zover. De riem mag eraf, het feestgedruis en de goede intenties mogen weer uit de kast, de champagne ontkurkt. 2017 was een barstensvol jaar! Catalonië, de opstand voor vrouwenrechten en #metoo, het eeuwige geblunder van Trump,… Maar ook: de regering-Michel die nog altijd niet als een pudding in elkaar is gestuikt, ondanks de lawine aan asociale maatregelen die ze over ons blijft uitstorten. En bleef het maar bij één Trump. Maar nee, dat volkje plant zich voort. Theo Trump, Bart Trump, Zuhal Trump (ze hebben allebei borsten),… Sinds kort ook Hendrikje Bogaert Trump van de CD&V, die “grote religieuze symbolen” wil bannen uit de publieke ruimte. Gaan ze kathedralen slopen bij de christendemocraten? Voorwaar, de tijden veranderen.

Als er dus van iets een “aanzuigeffect” was, dan wel van Trump-klonen zonder papieren die de werkende klasse willen verdelen. Wist u trouwens dat er één thema was waarvan Theo Francken wel heeft wakker gelegen de laatste weken? Nee, niet van gemartelde Soedanezen. En nee, ook niet van uw gedecimeerde pensioen met punten binnenkort. Maar wel van dit dilemma: zou Theo in alle gemeentehuizen in het land onder dwang een kerststal met Maria, Jozef, het kindje Jezus en enkele levende ezels en ossen (Jambon, Van Overtveldt, BDW,…) laten installeren, mogelijk zelfs met ook de Wijzen uit het Oosten aan hun zijde met goedkope brol van Aldi als nederig “cadeau”? Of zou hij die uit het Midden-Oosten afkomstige bende toch terug de zee in drijven, met zijn broek opgetrokken tot ver boven de enkels, op de winderige stranden van Calais? Daar lag Theo van te woelen tijdens de kerstdagen.

Welaan dan, uit deze rijk gevulde trog – het blijft tenslotte nog kapitalisme – hadden wij het milde genoegen een eindejaarskwis te destilleren. Vooruit met de vragen en de arbeidersklasse.

1/ De Paradise en andere Papers onthulden voor de zoveelste keer dat het riedeltje “er is geen geld meer” eigenlijk neoliberale nieuwspraak is voor: al de rijkdom die aan betere lonen, openbare diensten, fatsoenlijke gezondheidszorg en een cursus “Leer 15 minuten per dag de armen niet te beschimpen” voor Zuhal Demir zou kunnen worden besteed, ligt vandaag weg te teren in de belastingparadijzen. Wij kunnen alleen maar aannemen dat de rijkste 1% en de grote bedrijven het daar verloren hebben gelegd. En dat ze er niets op tegen kunnen hebben dat een regering van de werkenden dat geld confisceert om, onder meer en niet prioritair, Zuhal eindelijk van haar fobie voor haar eigen afkomst – de arme mijncité in Limburg – af te helpen. Wat deed de regering-Michel om de vondst van die berg slapend kapitaal te vieren?

a. Ze belegde een etentje in restaurant ’t Fornuis in Antwerpen om zelf een graantje mee te pikken van de patronale weelde

b. Theo Francken verkondigde dat we “het putje van het Europese bad” zouden worden als we dat slapend en snurkend kapitaal zouden aanslaan en sociaal investeren

c. Maggie De Block sneed in het budget voor kinderpsychiatrie en wierp zich daarna in de modder op Tomorrowland, alsof ze haar kiezers wou inprenten dat ze van kapitalistische zwijnerij hield

d. Door nog meer geld dat wij hebben voortgebracht via een drastische verlaging van de vennootschapsbelasting terug richting grootkapitaal door te sluizen

Antwoord: d. “C” had gekund, behalve dat het niet regende en Maggie dus geen zwijnerij in de modder kon uithalen. Juist is juist.

2/ In september waren er gevoelig minder aanwezigen op de familiedag van de NVA dan tijdens voorgaande edities. Aan wie of wat heeft het partijbestuur van de Vlaamsnationale partij dit fiasco toegeschreven?

a. Het Belgische weer (eigen wolkbreuk eerst)

b. Het bungee springen van Bart De Wever schrok de kinderen af en verpletterde bijna het nageslacht van Philippe Muyters

c. Feministen probeerden NVA-woordvoerder en herboren man Joachim Pohlmann te bekogelen met waterballonnen

d. De cumul van Siegfried Bracke, part time weergod voor een kleine vergoeding tijdens NVA-evenementen

e. Laffe Vlamingen die niet trots zijn op hun identiteit: belastingen ontwijken en zich beklagen over vakbondsstrijd die ons betaalde vakantie en de sociale zekerheid opleverde

Antwoord: d zeker niet. Cumulkoning Bracke mag van zijn voorzitter niet meer in de pers verschijnen als boegbeeld van de NVA. Een mediatiek Zwart Gat dreigt voor de grootste graaier onder de Vlaamsnationale ritselaars. Blijven graaien mag hij nog wel van De Wever, maar in het duister. Als neoliberale politicus moet je je prioriteiten stellen.

3/ Tijdens de Franse presidentsverkiezingen kwam de linkse Jean-Luc Mélenchon met zijn La France Insoumise bijna in de tweede ronde terecht. Mélenchon voerde een brede campagne met ruimte voor andere radicaal-linkse krachten om de beweging te versterken. Het burgerlijke wit konijn Macron werd president, maar verloor sindsdien door aanvallen op het arbeidscontract en de sociale zekerheid veel van zijn pluimen. Hoe heet de nieuwe partij die door Macron werd opgericht en die midden november reeds te maken kreeg met muiterij omwille van “het gebrek aan interne democratie”?

a. La République En Marche (De republiek marcheert)

b. Moules Néolibérales Déjà Vendues (Neoliberale mosselen volledig uitverkocht)

c. Les Fils et Filles à Papa (Invasie van de neoliberale snobs)

d. Patrie, Patrons, Pénuries (Je denkt te kiezen voor het vaderland maar, verdorie, je krijgt de hebzuchtige patroons en de sociale tekorten op je bord)

Antwoord: a

4/ Donald Trump, Amerikaans president als hij niet aan het golfen is, had ook na zijn verkiezingsoverwinning de onbedwingbare neiging om tegenstanders met kleinerende koosnaampjes te bedenken. Helaas voor de mensheid ging het toen al over tegenstanders met een nucleaire capaciteit. En niet zoveel grijze massa tussen de oren. Welke koosnaam bedacht Trump al twitterend op zijn Witte Huis-toilet voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die andere egomaniak met een kort lontje?

a. Little Kim

b. Rotten Tomato Kim

c. Little Rocket Man

d. Silly Hairdo Kim

e. Very Smelly Kim

Antwoord: c

5/ In oktober werd na tientallen jaren van intens onderzoek geopenbaard wie de Reus was van de Bende Van Nijvel: een rijkswachter met extreemrechtse sympathieën. Van onze stoel vallen van verbazing deden we helaas niet: een uiterst-rechts onderdeel van de staat diende het land te destabiliseren om het repressieapparaat te versterken. Volgens Bart Eeckhout van De Morgen moesten we vooral niet denken dat België vandaag nog altijd een “failed state” zou zijn. De man heeft duidelijk nog nooit in de file gezeten. Of door een Brusselse tunnel gereden, die overlevingstocht voor koppige waaghalzen. Of de dag doorgebracht op een maaltijdrantsoen van 3 euro. Wat gepensioneerden moeten doorstaan omdat de falende staat ouderenzorg liever aan privébedrijven uitlevert. Eeckhout beperkte zich tot de diep-christelijke insteek van Adams – de wederhelft van Eva – zondeval: hadden we allemaal niet onze onvolkomenheden? Niet echt betrouwbare berichtgeving moest je vaststellen, zelfs hier en daar flirtend met fake news, deze van het kapitaal afhankelijke opiniemakerij. 

Hoe heette het geheime netwerk dat ondergrondse, rechtse cellen moest klaarstomen voor strijd tegen een “communistische machtsovername”, wanneer het kapitalisme onvermijdelijk aan het wankelen zou gaan?

a. Worstendraaiers Vanden Boeynants en Zonen

b. Het VTM Nieuws, met Dany Verstraeten

c. Sigfried Bracke en de Strijdende Krachten van het Gretig Graaiende Westen

d. Gladio

e. Super Mario

f. De Antwerpse Politie wanneer op de Turnhoutsebaan een bloembak omvervalt (“’t Is de proletarische revolutie!” – welnee, nog niet)

g. De Anti-Communistische Kruisvaarders van de Herenhuizen op de Cogels Osylei: de inhoudloze, reactionaire club die met een onwaarschijnlijk belabberd Personality Magazine het socialisme van Patrick Janssens torpedeerde (het zat al onder water) en daarmee de hard-rechtse NVA desastreus naar de overwinning loodste in Antwerpen. Naar verluidt wordt een gloednieuw Personality Magazine over Tom Meeuws van de SP.a in de steigers gezet. Met selfies uit restaurant ’t Fornuis, enkele schatten van ukken met ontblote bips uit de familiesfeer, tal van Bekende Vlamingen over zijn schitterende forehand in het tennisspel, aangetrouwde familie over Toms voorliefde voor het gezelschapsspel “Vier op een rij”, zijn liefhebbende echtgenote over de favoriete danspasjes van de politicus, zijn passie voor Pekingeend met ananas én het hotel waar hij zijn grootste laadpaal liet installeren. Dit alles naast een reeks exclusieve Whatsapp-berichtjes gericht aan Land Invest Group om Toms “onafhankelijkheid” in de verf te zetten. Jazeker, de ellende kan weer beginnen: bij de NVA hebben ze al – net als tijdens de campagne tegen Patrick Janssens – drie tot de nok gevulde vrachtwagens besteld van het ‘Tom Meeuws Personality Magazine’, om zoveel stuitend anti-socialisme zelf onder de bevolking te verspreiden…

Antwoord: d

6/ Volgens Donald Trump waren er onder de neonazi’s die keet schopten in Charlottesville ook “very fine people”. Dat zou hij misschien van sommige kampbewakers in Dachau ook hebben beweerd. Voor een reeks zakenlieden waren Trumps uitlatingen een brug te ver. Ze stapten misnoegd uit de economische adviesraden van de president. Zolang hij alleen maar Mexicanen uitkafferde, gehandicapten bespotte en vrouwen seksistisch schoffeerde, vonden ze dat perfect in lijn met hun business plan. Maar dezelfde dingen uitsteken met een fascistenhelm op je hoofd? Ho maar. Zo flagrant moest het ook niet worden. Hoe heet de kikker die door neonazi’s in de VS wordt gebruikt als symbool op uiterst-rechtse memes? 

a. Slimy Frog Siegfried Bracke. De opgeblazen kikker in menige Raad van Bestuur voor een slordige 300.000 euro per jaar. Getekend: Volkspartij NVA, de partij die “zegt wat u denkt”, maar verdient wat u nooit zult verdienen. Kijk daar: een vluchteling.

b. Pepe The Frog

c. De Ku Klux Kikker

d. De Alt-Right Breedsmoelkikker, die per ongeluk door een massale antifa betoging van 40.000 in Boston werd platgetrapt

Antwoord: b

7/ “Dat maakt mij zeer verdrietig. En ik ben dat ook.” Dramatische en geladen woorden in de dorre herfst van 2017. Shakespeare aan de Schelde. Bijna zo zwaar geladen als de cementbak van bouwbedrijf Land Invest Group, dat in ’t Stad veel hoger dan de voorschriften mag bouwen. De Meryl Streep in Bart De Wever was ook dit jaar weer heftig sniffend, snuivend en snotterend van de partij. Nooit een traan gelaten voor werkenden, werklozen of gepensioneerden. Maar ho maar als het over Zijn Integriteit gaat. Hou je dan maar vast aan de takken van de omgehakte bomen. Dan gaan de traansluizen wagenwijd open en kan het blik “heilige verontwaardiging” niet groot genoeg zijn.

En probeer niet als ambtenaar om daarover je mond te openen, want dan staat manipulatief Bartje met de professionele guillotine klaar. Wil naar verluidt de vrije meningsuiting in het Vrije Westen verdedigen. Maar riskeer het niet om over zijn beleid, partij of persoon een kritische mening te uiten. In welke bewoordingen, bij benadering, brak de NVA-voorzitter de loopbaan van een stadsmedewerker die in de Zevende Dag zijn licht kwam werpen op de bouwfratsen van het Schepencollege en de burgemeester?

a. “Ik ben niet van beton en dat meen ik ook. Maar ik wil de carrière van X morgen op de bodem van de Schelde terugvinden. Begrepen? Of moet ik er nog een tekeningetje bij maken?”

b. “Hier worden vuile politieke spelletjes gespeeld. Ontsla X, of je ligt zelf ook buiten. Net als iedereen die mij tegenspreekt.”

c. “Als ik een Romeinse keizer was zou ik die criticus laten insmeren met pek, boven de grill houden en tenslotte laten vierendelen, om zijn ledematen aan de honden te voederen. Maar omdat ik geen onmens ben: gelieve die man stante pede zijn C4 te geven.”

d. “Ik moet dit doen van Joachim Pohlmann, onze directeur Volksmisleiding. Joachim staat in nauw contact met zijn mannelijke en dierlijke oerdriften. Met een heel gamma aan in zijn tuin ontwikkelde, anti-feministische oerinstincten. Als ze nog eens een slingeraap nodig hebben om de apenkooien in de Zoo uit te testen, moeten ze Joachim vragen en niet een droge academicus als ik. Onze neoliberale boodschap zal eén en ondeelbaar over Vlaanderen weergalmen. Eruit met die schaamteloze tegenstrever, die het college van Burgemeester en Schepenen omwille van een beetje hoogbouw durfde te bekritiseren!”

Antwoord: d, vermoedelijk

8/ Rond Kerstmis publiceerde Het Laatste Nieuws een artikel waaruit bleek dat voor 3/4e van de gepensioneerden het pensioen niet volstaat om een rusthuis te betalen. Volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zou deze factuur de komende jaren nog fiks oplopen, voor het – in de hemel als we rijstpap eten met gouden lepeltjes? – weer beter wordt. De CD&V’er overweegt in naam van Jezus Christus en de apostelen enkel een “dagprijsgarantie”. Wat in een situatie waarin 3/4e van de rusthuisbewoners zijn factuur niet zelf kan betalen als een suggestie klinkt waar enkel de betere maffiabaas kan opkomen. “Oud worden” wordt voor het kapitalisme steeds meer een misdaad, niet iets wat van nature in onze genen zit.

Waar verwijst het lugubere “pensioen met punten” naar, een voorstel dat in regeringskringen nog méér opwinding veroorzaakt dan mogen dansen in string voor het VBO, Voka en bouwpromotor Land Invest Group? 

a. Wie nog een pensioen wil in 2020 zal al zijn Artis Historiapunten uit de jaren ’70 moeten bijeenschrapen. Wie dat niet kan, heeft pech en is weldra zelf geschiedenis.

b. Alleen stoere binken die zich in de bossen met NVA-woordvoerder Joachim Pohlmann kunnen uitleven – zwiepend van tak naar tak – krijgen voldoende punten om nog een pensioen te krijgen. Niet teveel echter. Ook voor neoliberale Neanderthalers moet er een stimulans aanwezig blijven om het loodje te leggen.

c. Het pensioen met punten betekent dat we slechts een economische crisis verwijderd zijn van Griekse pensioenniveaus. De regering zal immers zelf beslissen als een Romeinse keizer – niet op basis van hoelang u hebt gewerkt of voor hoeveel loon – of u als gepensioneerde nog recht hebt op smeerkaas op uw dagelijkse boterhammetje, of helemaal niet.

d. Wie echt vooruitkijkt, ziet na het pensioen met punten al het pensioen zonder punten, enkel met een grijnzende of beteuterde smiley, opduiken. Geld zal er helaas niet meer zijn voor pensioenen in de laat-kapitalistische smiley-samenleving. Voka en Theo Francken hebben nu al tientallen Vietnamese clickfarms ingehuurd om via sociale media de aandacht af te leiden van de miljarden in de belastingparadijzen naar de vluchtelingen. Nog grotere economische pineuten dan wijzelf, die nog harder getroffen worden door crisis en imperialistische ontwrichting. En dat zonder een dagprijsgarantie, stel je voor.

Antwoord: c

9/ Ter gelegenheid van 100 jaar Russische revolutie werd tijdens het VRT-programma De Afspraak grijze eminentie Mark Eyskens uitgenodigd. Eertijds CD&V-boegbeeld en een christenmens binnen de grenzen van het kapitalisme. Eyskens gaf lang een bij studenten populaire cursus Economie aan de KU Leuven. Als je nog een bijvak zocht dat niet teveel inspanning vergde, waarbij de professor vooral aan zelfpromotie leek te doen en graag punten uitdeelde om sympathiek over te komen, dan was je bij Eyskens steeds aan het juiste adres. De neergang van de CD&V heeft hij met die katholieke vrijgevigheid niet kunnen verhinderen. Eyskens bleef tenslotte een neoliberaal boegbeeld voor rijke kerkgangers in Knokke Zoute. Hoe heet het boek van Lenin, leider van de Russische revolutie – die massabeweging die ze bij de openbare omroep zo graag beschimpen, waarin hij de houding van marxisten tegenover de kapitalistische staat en arbeidersdemocratie samenvatte? Met tal van verrassende inzichten waar De Afspraak, omwille van de kerk die in het midden moest worden gehouden, helaas geen tijd voor had.

a. De proletarische revolutie, Samson en de Renegaat Gert: niet iedereen kan rijk worden onder het kapitalisme, doh – ’t is juist omgekeerd

b. Wat te doen als neofascistische trollen en IS-militanten er bij presentator Bart Schols beter vanaf komen? De openbare omroep en de kwestie van arbeiderscontrole.

c. Twee Stappen voorwaarts, drie opzij, als je Zat van het Café terugkomt

d. Het Neoliberale Katholicisme: Hoogste Stadium van de Hemeltergende Hypocrisie

e. Staat en revolutie

f. De Economische Inhoud van de Heer Eyskens: de crisis verklaren is niet belangrijk, wel sympathiek overkomen door veel punten uit te delen

Antwoord: e

10/ Tijdens de Warmste Week op radio en TV bleek weer eens hoe groot de solidariteit van werkende mensen is. En hoe afstotelijk de tandpastaglimlach van neoliberale politici die gisteren nog miljoenen voor dienstverlening wegbespaarden om vervolgens tegen de kerstperiode plots de universele liefdadigheid te ontdekken. Hoe zouden we, om deze kwalijke trend te keren, volgend jaar best de Warmste Week organiseren in alle steden en dorpen die dit landje rijk is?

a. Door met de vakbonden en de linkerzijde de regering een warme lente, zomer en herfst voor te bereiden. Zodat ze tegen kerst 2018 vrolijk samen met de kalkoen op een warm bord kan worden geserveerd, naast de appetijtelijke veenbessensaus en de kroketjes.

b. Door de regering Michel en alle andere politici te laten werken aan een werknemersloon. De opbrengst wordt geschonken aan de Sociale Zekerheid en onze pensioenkassen.

c. Da’s goed. Maar als we dan toch bezig zijn: door de miljarden van het kapitaal in de belastingparadijzen op te eisen tijdens een collectieve reis van arbeidersdelegaties naar de Kaaimaneilanden, Barbados, etc. Laat ons de postbusbedrijven daar bezetten en de door ons gecreëerde rijkdom terugstorten naar de bankrekening van een regering van de werknemers, die in 2018 hopelijk komaf zal maken met de zichzelf verrijkende neoliberale kliek en de overheersing van het kapitaal.

d. Dat zijn geen slechte ideeën. Maar we moeten ook onze klassebroeders en -zusters van Catalonië tot Soedan niet vergeten. Als we dan toch beslissen om het kapitaal te onteigenen, laat ons het dan goed doen: van pool tot evenaar en terug. In een wereldwijde, vrijwillige federatie van werknemersregeringen. Start de polonaise maar, James.

Antwoord: allemaal gewonnen!

Prettige feesten aan alle arbeiders!

(pd)