Home / Internationaal / Latijns-Amerika / Argentinië: massabeweging schort pensioenhervorming op ondanks brutale repressie

Argentinië: massabeweging schort pensioenhervorming op ondanks brutale repressie

Op 15 december dwong een massale mobilisatie de regering van Mauricio Macri in Argentinië tot toegevingen. Het parlement moest de pensioenhervorming stemmen, maar de parlementsvoorzitter had geen andere keuze dan de plenaire sessie uit te stellen. Dat kwam door de grote betoging voor de deur van het parlement.

door Tohil Delgado, Izquierda Revolucionaria (onze zusterorganisatie in de Spaanse staat)

De rechtse regering probeerde het massaprotest te stoppen met brutale en willekeurige repressie. Maar liefst 3.000 politie-agenten met rubberkogels, traangaas en waterkanonnen werden ingezet om de massale actie uiteen te drijven. Maar de betogers gaven niet toe. Duizenden werkenden en jongeren gingen in op de oproep van de linkse organisaties en vakbonden om het protest door te zetten.

Het parlement was belegerd, het geluid van de politie die op betogers schoot was tot binnen te horen. Er waren orders om alles wat bewoog als doelwit te zien. Het zorgde ervoor dat ook enkele verkozenen van het Linkse Arbeidersfront (FIT), die mee betoogden, gewond raakten en in de ziekenboeg van het parlement opgenomen werden. De Argentijnse veiligheidsdiensten fotografeerden de activisten die tot in het parlement betoogden tegen wat op straat gebeurde en om te eisen dat de zitting zou opgeschort worden.

De agressieve aanpak door de overheid bleek eens te meer toen enkele familieleden van opvarenden op de vermiste onderzeeër ‘Ara San Juan’ bij hun gepland bezoek aan het parlement later op de dag eveneens harde klappen kregen. Het ging om familieleden die een paar dagen voorheen vernamen dat er een onderzoek opgestart is naar defecte reserveonderdelen die aangekocht werden om bepaalde bedrijven te plezieren en die mogelijk geleid hebben tot een ramp met de onderzeeër.

Er werden ook heel wat journalisten hard aangepakt toen ze hun werk probeerden te doen. Sommige journalisten merkten op dat er na de actie een grote groep agenten op motorvoertuigen vertrok om willekeurig tientallen mensen die het plein verlieten op te pakken.

Strijd uitbreiden!

Toen Macri de parlementsverkiezingen in 13 van de 24 kiesdistricten won in oktober, dachten velen dat het zou leiden tot een nieuw stabiel tijdperk met een rechts beleid. De nieuwe tegenhervormingen zouden zonder veel verzet doorgevoerd worden. Er werd gestart met die sociale afbraak tijdens een top van de Wereldhandelsorganisatie in Buenes Aires. De regering-Macri hoopte om op die top mooie zakelijke deals binnen te halen voor de Argentijnse heersende klasse. Tegelijk wilde de regering zich voorstellen als de continentale kampioen van “veiligheid en orde.”

De rechtse regering slaagde er echter niet in om het vele sociale protest tijdens die top te stoppen. Tegelijk werd duidelijk dat de verhoopte zakencontracten voor de kapitalisten uitbleven.

De massamedia vermijden zoveel mogelijk de gelijkenissen met het historisch protest van 15 jaar geleden. Toen zorgde massaprotest ervoor dat er op twee weken tijd vijf presidenten van het toneel verdwenen. De geest van de ‘Argentinazo” kan te groot worden voor een regering die formeel wel significante steun geniet in de verkiezingen, maar botst op de massa’s die in actie komen waardoor de steun voor de regering snel kan verdwijnen. De sterkte van Macri is op directe wijze verbonden met de ruimte die hem gelaten wordt door de vakbondsleiding van de CGT en de oppositie. Zij weigeren te gaan voor een krachtige algemene staking tegen het asociale beleid.

Enkele maanden geleden was er in Argentinië een historische mobilisatie tegen de moord op een 28-jarige Mapuche-activist. Santiago Maldonado werd door de politie vermoord na een betoging. Nu is er het protest tegen de pensioenhervorming. Dit zet de toon voor de strijd in Argentinië en de rest van Latijns-Amerika. Als Macri, of nu ook Piñeira in Chili, denkt dat hij de nodige steun heeft om een rechts beleid te voeren, dan zal dit snel op de realiteit botsen. De tradities en de strijdbaarheid van de Argentijnse werkenden en jongeren zullen snel terugkeren als antwoord op de aanvallen en asociale tegenhervormingen.