Home / Foto's / Tienduizenden op betoging, honderdduizenden ongerust om pensioen

Tienduizenden op betoging, honderdduizenden ongerust om pensioen

Aanvankelijk was er sprake van een lokale betoging van de Brusselse afdelingen van de vakbonden, maar de woede tegen het pensioengeknoei van Michel I maakte er een nationale betoging van. Tienduizenden mensen namen aan de betoging deel: wellicht zo’n 40.000. De woede en ongerustheid worden veel breder gedragen. Het aantal bezoeken aan de website mypension.be zijn daar een uitdrukking van. Na de indexsprong, verhoging van de pensioenleeftijd en tal van andere asociale maatregelen wordt het ergste gevreesd van deze regering.

Premier Michel en pensioenminister Bacquelaine (MR) haalden op neerbuigende wijze uit naar de betogers. Ze hadden het over “desinformatie”, “leugens” en “fake nieuws” vanwege de vakbonden. Is er nog iemand die denkt dat er via overleg en onderhandelingen met deze regering iets kan bereikt worden voor de gewone werkenden en hun gezinnen? De vakbonden legden enkel uit wat de regering uitspookt met onze pensioenen. Aan de pensioenrechten wordt volgens de regering niet geraakt, maar met pensioenmaatregelen wil ze naar eigen zeggen de komende twee jaar 305 miljoen besparen. Waar zal dat geld gehaald worden als niet aan onze pensioenen wordt geraakt? Ook wordt bevestigd dat de berekening volgens de huidige regels op mypension.be na de invoering van het puntenpensioen niet meer zal kloppen. Deze regering wil ons langer laten werken voor een kleiner pensioen. Na de veralgemeende verhoging van de pensioenleeftijd, zorgt het puntenpensioen voor geïndividualiseerde druk.

In zijn reactie verwees Michel opnieuw naar de stelling dat er 170.000 extra jobs gecreëerd zijn sinds het begin van deze legislatuur, maar over het aandeel voltijdse degelijke jobs daarin zwijgt hij. We kregen flexibele deeltijdse jobs in de plaats van vaste jobs met goede lonen. De vele fiscale geschenken om die 170.000 jobs te bekomen, waren beter rechtstreeks gebruikt om degelijke overheidsjobs te creëren. Met dezelfde middelen waren er dan een pak meer jobs bijgekomen… Dan hadden we nu misschien over maximale in plaats van minimale dienstverlening kunnen spreken.

De vakbondsverantwoordelijken zouden volgens de regering ‘leugenaars’ zijn. Maar ook de betogers en al wie ongerust is, krijgt een veeg uit de pan. Volgens de premier hebben we het niet begrepen. Hij zegt meer inspanningen te zullen leveren om de bevolking uit te leggen wat er beslist is. “Op die manier moeten de mensen niet meer ongerust zijn,” voegde hij eraan toe.

Veel mensen zijn ongerust. De afgelopen weken hoorden we wat een verblijf in een RVT gemiddeld kost: meer dan 1.600 euro per maand of een pak meer dan een gemiddeld pensioen. De pensioenen liggen al laag in vergelijking met de buurlanden. Maar toch wijst alles erop dat de regering die verder naar beneden wil trekken. Deze regering zal het puntenpensioen niet zomaar intrekken. De arrogantie en neerbuigendheid zullen pas verdwijnen als het voortbestaan van de regering bedreigd is door het sociaal protest. Zoals ons pamflet titelde: “Regering zal puntenpensioen enkel intrekken om val te vermijden. Voor massaal verzet in een echt actieplan.”

Foto’s door Walter en Liesbeth:
Pensioenbetoging // Liesbeth en Walter

Foto’s door Mario:
Pensioenbetoging // Mario

Print Friendly, PDF & Email