Anti-kraakwet zal wooncrisis erger maken. Armen gecriminaliseerd in plaats van geholpen

Foto: Jean-Marie

De afgelopen jaren sprongen investeerders op de huizenmarkt waardoor kopen of huren fors duurder werd. Bij één op de vijf gezinnen gaat de helft van het inkomen naar het afbetalen van een lening, bij huurders is de situatie nog erger.

Artikel door Baptiste (Henegouwen) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Dakloosheid neemt overhand toe. Tegelijk is er veel leegstand. In Brussel staan naar schatting 15.000 tot 30.000 woningen leeg bovenop 1,5 miljoen vierkante meter ongebruikte bureauruimte. Het is niet verwonderlijk dat er een toename is van het aantal krakers: mensen die in een leegstaande woning trekken om niet op straat terecht te komen.

Het antwoord van de regering op de wooncrisis? Een nieuwe snelle procedure om krakers buiten te zetten en hogere sancties. Wie zich in een woonst bevindt zonder eigenaar of formeel huurder te zijn, kan op acht dagen buitengezet worden, zonder bemiddeling door een vrederechter, en riskeert een boete tot 300 euro en twee jaar gevangenisstraf bij weigering om het pand te verlaten.

Wat wordt niet gedaan? Massaal investeren in sociale huisvesting om de ellenlange wachtlijsten weg te werken (240.000 wachtenden, waarvan 44.000 in Brussel!) en de huurprijzen naar beneden te halen.

Criminaliseren van de armsten

De overgrote meerderheid van de gekraakte woningen staat al lang leeg. Nu wordt het mogelijk om elke bezetting gelijk te stellen met vandalisme. Deze wet criminaliseert niet alleen krakers, maar ook de meest kwetsbare huurders die geen geschreven contract hebben. Het laat ook sancties toe tegen activisten die uit protest tegen de wooncrisis een leegstaand pand bezetten en zelfs tegen werkenden die als onderdeel van een strijd hun werkplaats bezetten.

De regering zegt dat de wet een antwoord biedt op de vermeende juridische onduidelijkheid over kraken die de eigenaars zou straffen. Om dit te ondersteunen, wordt verwezen naar enkele incidenten. Denk aan het Gentse huis waar zogezegd een koppel na een weekendje aan zee plots een groep krakers aantrof. Dat wil toch niemand meemaken? Alleen bleek van het verhaal niets te kloppen: het pand staat al lang leeg. Mogelijk wordt erop gespeculeerd dat stadsvernieuwingsprojecten in de buurt tot een forse waardestijging zullen leiden. Op basis van leugens wordt steun gezocht voor de criminalisering van de armsten.

Met het huidige beleid zal de wooncrisis niet opgelost worden. Naast de nieuwe anti-kraakwet zijn er ook voorstellen om de verplichting van 10% sociale huisvesting per gemeente langs Waalse kant af te schaffen en wil Liesbeth Homans (N-VA) de huurwaarborg optrekken tot drie maanden huur.

De armsten worden verdreven en gecriminaliseerd om plaats te maken voor wie wel genoeg kan betalen voor de winsten van de vastgoedsector. Er zijn tal van immobiliënprojecten waarbij private investeerders, al dan niet geholpen door vrienden bij de besturen, zich opmaken om grote winsten te boeken.

Er is een breuk met dit neoliberale beleid nodig. Een politiek van massale publieke investeringen om sociale huisvesting bij te bouwen en te renoveren is het enige antwoord op de lange wachtlijsten en de onbetaalbare huurprijzen die steeds meer de norm worden. Er zijn middelen genoeg zodat iedereen waardig kan leven, we moeten die zoeken waar ze zitten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie