BNP Paribas Fortis blokkeerde ten onrechte onze rekeningen

LSP was volgens de bank onderdeel van een vzw van de PS. Duizenden euro schade door deze politieke fout.

Eind oktober en begin november werden de bankrekeningen LSP/PSL en Socialist Press acht dagen geblokkeerd door de bank BNP Paribas Fortis. De reden ligt bij een grote fout van de bank. Volgens de bank behoorden onze organisatie en onze rekeningen sinds hun oprichting tot “een overkoepelende structuur.” Het ging met name om een vzw van de Brusselse Parti Socialiste, ‘Gefebru’. Onze rekeningen werden geblokkeerd omdat wij geen document ondertekend door verantwoordelijken van die vzw konden voorleggen over die vermeende banden. U valt van uw stoel? Niet zo hard als wij enkele dagen geleden…

Rekeningen ondertussen gedeblokkeerd, maar blijft het daarbij?

In de dagen dat onze rekeningen geblokkeerd waren, hebben we er elke dag voor gestreden om ze te laten deblokkeren. Dat is ondertussen gebeurd: BNP Paribas lijkt de eigen fout te hebben rechtgezet en zou deze niet meer opnieuw maken. Maar we kunnen het daar niet bij laten.

Eerst en vooral moeten we opmerken dat wij er een les uit getrokken hebben: dit zal ons geen tweede keer overkomen. We hebben nieuwe bankrekeningen geopend bij de bank Triodos. We zullen de bestaande rekeningen niet stopzetten, maar we vragen leden en sympathisanten toch om hun maandelijkse doorlopende opdracht over te plaatsen naar de volgende rekeningen:

  • LSP/PSL (ledenbijdrage en steun): BE86 5230 8092 4650 (BIC TRIOBEBB)
  • Socialist Press (abonnement op krant en publicaties): BE31 5230 8092 5155 (BIC TRIOBEBB)

Daarnaast had die blokkering van onze rekeningen belangrijke negatieve gevolgen voor onze opbouw. Dit heeft onze professionele reputatie ondermijnd bij mensen die probeerden te storten naar een van onze rekeningen waarbij de uitvoering geweigerd werd. Het heeft ook heel wat tijd en energie gevraagd van verschillende verantwoordelijken van LSP en het blijft dit doen. En vervolgens is er natuurlijk het feit dat LSP en zijn campagnes een aanzienlijk financieel verlies hebben geleden dat moeilijk berekenbaar is. Acht dagen kan weinig lijken, maar het is lang als je weet dat er tientallen doorlopende opdrachten en pogingen tot stortingen op onze rekeningen geweigerd werden. We hebben overigens geen toegang tot een overzicht van de pogingen tot stortingen. We dienen een klacht in bij BNP Paribas Fortis om een schadevergoeding te eisen.

Onvervangbaar dagelijks werk

LSP en organisaties en campagnes opgezet door LSP, zoals ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en het Asociaal Beleid) voeren een dagelijkse werking van bewustmaking en opbouw van strijdinstrumenten. Dat zijn taken die we ons stellen als onderdeel van een wereldwijde organisatie, het Committee for a Workers’ International, waarvan LSP de Belgische afdeling is.

Die werking vergt heel wat middelen, zowel in België als in de rest van de wereld. We nemen actief deel aan de financiering van onze wereldwijde organisatie (met een maandelijkse bijdrage en giften) en voeren ook verschillende internationale campagnes. Overal ter wereld rekenen we enkel op de middelen die we van onze leden en sympathisanten krijgen. We zijn financieel afhankelijk van de werkenden en jongeren die bereid zijn om ons te steunen: dat is een garantie voor onze financiële en politieke onafhankelijkheid tegenover de kapitalistische klasse.

Oproep tot giften

Tijdens ons vormings- en discussieweekend Socialisme 2017 werd een financiële oproep gelanceerd. Deze oproep gaat door tot aan ons congres en we willen er 20.000 euro mee ophalen. Het biedt ons de mogelijkheid om op korte termijn een deel van de geleden schade door de fout van BNP Paribas Fortis te overbruggen. Het overgrote deel van de opgehaalde giften zal dienen om onze opbouw en campagnes op alle continenten van de wereld te ondersteunen. Elke gift, klein of groot naargelang ieders mogelijkheden, zou een grote hulp zijn om onze werking te financieren. Als je daartoe in staat bent, vragen we je een meer regelmatige steun voor LSP met een maandelijkse doorlopende opdracht. Alle giften en beloftes van giften (te betalen voor eind januari) zijn welkom, of dit nu 10, 100 of 1.000 euro is. Elke gift brengt ons dichter bij onze doelstelling en vormt een belangrijke bijdrage aan onze werking.

We nodigen onze leden en sympathisanten uit om aan deze oproep deel te nemen via dit formulier.

-> Formulier voor giften en steun

Bedankt!


Het is algemeen geweten: BNP doet niet aan politiek…

Heel wat lezers zullen zich bedenken dat deze ‘fout’ van BNP Paribas Fortis sterk verbonden is met deze periode van legitiem wantrouwen tegenover alles wat te maken heeft met “geld” en de “Parti Socialiste.” We weten dat BNP en het banksysteem in het algemeen steeds aan politiek gedaan hebben in die zin dat het belangrijke onderdelen zijn van het systeem van kapitalistische uitbuiting. Dit gebeurt ten koste van de werkenden en hun gezinnen om de heersende klasse te verdedigen. Maar BNP zou er toch beter aan doen om de politieke daden te beperken en geen banden te zoeken op basis van politieke aspecten die het moeilijk kan begrijpen. Diegenen die de band legden tussen LSP/PSL en een vzw van de PS deden niet eens de moeite om ons aan een “overkoepelende structuur” te koppelen die al bestond voor de oprichting van onze rekeningen…

Er is een wereld van verschil tussen de PS en LSP/PSL. Wie een beetje de actualiteit gevolgd heeft de voorbije decennia weet welke rol de PS gespeeld heeft in het beleid van sociale afbraak met aanvallen op de werkenden en uitkeringstrekkers. Wie ons een beetje volgt, weet dat LSP een dagelijkse strijd voert om een krachtsverhouding op te bouwen en de nodige instrumenten te creëren om met dit kapitalistische systeem te breken en de basis te leggen voor een samenleving gericht op de behoeften van de overgrote meerderheid van de bevolking. BNP mag dan wel denken dat “PS” en “PSL” zowat hetzelfde zijn, we moeten hen tegenspreken: de analyses, het programma, de methoden en de daden plaatsen de PS in het kamp van sociale afbraak. Door ons aan een vzw van de PS te linken, leden we dus niet alleen financieel verlies maar werden we ook nog eens beledigd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie