Vakbondsbetoging voor een sociaal Europa

Veel was er niet gemobiliseerd maar er waren volgens de sprekers toch 6.300 aanwezigen op de vakbondsbetoging voor een sociaal Europa vandaag. De sociale dumping en het aanhoudende neoliberale offensief van dereguleringen en sociale afbraak vanuit Europa maken dat verzet tegen dit beleid bijzonder noodzakelijk is. Het internationaal organiseren van ons verzet is bovendien geen overbodige luxe tegenover het internationaal georganiseerde kapitaal.

In de toespraken was de kritiek op het neoliberale beleid dat ingebakken zit in deze Europese Unie wel erg voorzichtig. Vanuit het ACV klonk het dat de vakbonden steeds voor Europa waren maar dat er toch wat twijfel is over de EU – niet bepaald een radicale verwerping van het Europa van het kapitaal, laat staan een aanzet tot een Europese organisatie van het verzet tegen de neoliberale EU. De ABVV-spreker, Robert Vertenueil, riep op tot een sociaal Europa – een bijzonder vaag begrip waaraan nooit een strategie gekoppeld wordt om het af te dwingen. Na de toespraken hadden de vakbondsverantwoordelijken een gesprek met enkele Europarlementsleden. De actie was ook gericht op een Europese bijeenkomst volgende week in Göteborg waar de vakbondsleiders een stap vooruit inzake sociale dialoog hopen te bekomen.

Al bij al was het een makke betoging die wijst op een gebrek aan strategie van strijd tegen het besparingsbeleid, zowel op Europees als nationaal niveau. Een discussie daarover wordt erg dringend. Die discussie hoeft overigens zeker niet pessimistisch te zijn: de  opkomst voor deze betoging was opnieuw een bevestiging van het bestaan van een actiebereidheid. Recent waren er opnieuw verschillende getuigenissen vanop de werkvloer (onder meer de zorgsector) die aangeven dat de gevolgen van het besparingsbeleid op een groeiend ongenoegen botsen. Sociale vooruitgang zullen we niet bekomen door het vriendelijk te vragen, maar door er efficiënt voor te strijden met een zo groot mogelijke betrokkenheid gekoppeld aan de uitbouw van een politiek alternatief op het neoliberalisme.

LSP was op de betoging vandaag aanwezig met een ploeg militanten en delegees. We verkochten 33 exemplaren van ons maandblad en een abonnement.

Enkele foto’s
Vakbondsbetoging voor een sociaal Europa

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie