Socialisme 2017 herdenkt Russische Revolutie en bereidt komende strijd voor socialisme voor

De herdenking van de Russische Revolutie 100 jaar na datum was een rode draad doorheen een bijzonder geslaagd Socialisme weekend. Tal van discussies gingen in op de lessen die uit de Russische Revolutie kunnen getrokken worden. Het was echter geen weekend voor historici of nostalgici: de strijd voor socialisme vandaag wierp zich in alle discussies en werkgroepen op als centraal thema.

Met drie centrale meetings en 26 werkgroepen was het programma goed gevuld. Het was moeilijk om een werkgroep te kiezen als er 6 of 7 op hetzelfde ogenblik plaatsvinden. Toch vonden we het belangrijk om veel thema’s aan bod te laten komen in iets kleinere werkgroepen, zodat er meer interactie en discussie mogelijk was tussen militanten, activisten en geïnteresseerden uit heel het land.

Hoogtepunten waren de tussenkomsten van de internationale sprekers Ana Garcia (Spaanse studentenvakbond), Ruth Coppinger (Iers parlementslid) en Rob Jones (Socialistisch Alternatief, Moskou). Ludo De Brabander van vzw Vrede leidde een werkgroep in en hield in een plenaire meeting een krachtig pleidooi om in de arbeidersbeweging de strijd tegen militarisering en oorlog een centralere plaats te geven. De aanwezigheid van andere links-radicale organisaties gaf voer voor discussie, wat algemeen als erg positief werd ervaren.

De revolutionaire energie van de ongeveer 275 aanwezigen gedurende het weekend gaf aan dat de strijd voor een socialistische samenleving zeker niet iets uit het verleden is. Versterkt met heel wat lessen van de gebeurtenissen in 1917 en tal van andere thema’s, zullen we de komende maanden met des te meer inzet ingaan tegen het neoliberale beleid van sociale afbraak waarbij we dit koppelen aan de strijd voor een samenleving zonder ellende, discriminatie, ongelijkheid, armoede, oorlog, …  Kortom voor een socialistisch alternatief.

Een volledig verslag van het weekend is uiteraard niet mogelijk. Van een aantal discussies en elementen komen er nog verslagen op socialisme.be. Hieronder wel enkele foto’s. (er volgen nog foto’s en video’s)

Socialisme 2017

Video van de toespraak door Eric Byl op de slotmeeting