Lutte Ouvrière, SAP en Humanistische Partij nemen deel aan Socialisme 2017

Socialisme 2017 staat in het teken van de 100ste verjaardag van de Oktoberrevolutie in Rusland in 1917. We nodigden verschillende linkse organisaties (PVDA/PTB, Humanistische Partij-Parti Humaniste, PC, Vonk-Révolution, SAP-Gauche Anticapitaliste, Mouvement Demain, LCT, OSI, La Lutte en Lutte Ouvrière) uit om deel te nemen aan het weekend met een werkgroep naar eigen keuze en een stand. Hieronder een voorstelling van de werkgroepen van Lutte Ouvrière, SAP en Humanistische Partij die op de uitnodiging ingingen.

>> Volledig programma en praktische info

 

Zaterdag 21 oktober. 13u30-15u30.

Arbeiderspartijen en Sovjets. Georganiseerd door Lutte Ouvrière/Arbeidersstrijd

De arbeidersklasse is de enige klasse die het kapitalisme kan afschaffen en de mensheid tot het communisme kan brengen. De arbeidersklasse heeft nood aan een revolutionaire partij om de macht te veroveren, maar welk soort partij? Tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog en de revolutionaire crisis die eruit voortkwam, bood een kleine partij die weinig betekende in de Tweede Internationale antwoorden.

 

Zaterdag 21 oktober. 13u30-15u30.

De Russische revoluties in een historisch kader

met Peter Veltmans, SAP – Antikapitalisten

De revolutionaire crisis bestaat er precies uit dat diegenen ‘van boven’ niet meer kunnen heersen, terwijl diegenen ‘van onder’ niet meer willen overheerst worden. Tot zover is Lenin’s analyse duidelijk.

Maar hoe is dit precies in zijn werk gegaan? Waarom kon het tsaristisch regime, eerst gedeeltelijk in 1905 en daarna definitief in februari 1917, niet blijven heersen? Hoe ontrafelde deze formidabele machtsmachine zichzelf? Waarom kon de Voorlopige Regering in de loop van 1917 steeds minder heersen? Tegelijk: hoe probeerden de massa’s in 1905 hun verzet tegen de heersende orde vorm te geven? Hoe deden ze dat in februari 1917? En in de aanloop naar oktober 1917? En tenslotte: waarom en hoe leidde dit alles tot de ‘Thermidor’ van de stalinistische contrarevolutie?

 

Zaterdag 21 oktober. 16-18u

Het universeel onvoorwaardelijk basisinkomen

Georganiseerd door de Humanistische Partij, met Angel Bravo, Spaanse militant van net netwerk  “Humanistas por la renta basica universal”

Voor de humanisten, is het UOB (universeel onvoorwaardelijk basisinkomen) een recht van ieder mens, die geboren is in een sociale omgeving met voldoende middelen om het bestaan van iedereen te waarborgen. Het is ook een instrument voor de herverdeling van rijkdom, die de vrucht is van de inspanningen van generaties en generaties van mensen. Het UOB moet onvoorwaardelijk, individueel, universeel, voldoende zijn, en mag geen andere sociale diensten vervangen. Het is onderdeel van een politieke strategie gericht op het elimineren van materiële armoede en het vergemakkelijken van de sociale en politieke participatie van elk individu.

 

Ruimte met politieke boeken en brochures

Je kan materiaal en publicaties vinden van LSP, ALS, ROSA, uitgeverij Marxisme.be, Lutte Ouvrière, SAP-Gauche Anticapitaliste, HP-PH, GRESEA, LCT, OSI, Vrouwen tegen racisme en fascisme, …

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie