Duitsland: overwinning voor linkse socialisten

Socialistisch Alternatief, de Duitse afdeling van het CWI, behaalde een belangrijke overwinning bij de lokale verkiezingen in de deelstaat Noordrijn Westfalen vorige zondag. Onze organisatie kreeg er twee gemeenteraadsleden verkozen vanop linkse electorale lijsten tegen de sociale aanvallen. Er werden kameraden verkozen in Aken en Keulen.

Tanja Niemeier

Met 2.253 stemmen in Keulen en 785 in Aken behaalden beide lijsten een zetel in de lokale gemeenteraad. Er waren strijdbare verkiezingsfeesten in Keulen en Aken toen zondagavond laat bekend werd dat er in beide steden een kameraad verkozen was. Het was inderdaad een belangrijke stap vooruit waardoor de stem van de arbeiders en werklozen luider zal weerklinken, nu ook in de gemeenteraad. Het stadhuis in Aken was al verlaten toen een 30 tot 40 activisten van de lijst "Samen tegen sociale afbraak" er binnen trokken en slogans riepen tegen de "macht van de banken en de grote bedrijven". Ze roepen ook slogans tegen het besparingsplan Hartz IV.

Marc Treude, een 31-jarige delegee die in Aken verkozen werd, zei: "Ik zal mijn positie in de gemeenteraad gebruiken om op te komen voor de gewone mensen. Ik zal deelnemen aan strijd en bewegingen aanmoedigen tegenover de dalende levensvoorwaarden in de wijken en de bedrijven. Dat is de enige manier om in te gaan tegen het beleid van de partijen die de belangen van de grote bedrijven verdedigen."

Intensieve verkiezingscampagne

Tijdens een enorm intensieve verkiezingscampagne waren onze kameraden en de activisten van de twee electorale lijsten, bijzonder actief betrokken in het steunen en mee organiseren van lokale maandagbetogingen zoals deze overal in het land plaatvonden uit protest tegen de harde aanvallen van de regering op de werkloosheidsuitkeringen. Toen Joschka Fischer, de Groene minister van buitenlandse zaken, Aken bezocht, organiseerde de electorale lijst mee een protestactie waardoor de nationale minister na 30 minuten moest afdruipen.

Het is omwille van haar actieve betrokkenheid in strijd en haar arbeiderskarakter dat beide lijsten quasi volledig genegeerd werden door de lokale media bij deze campagne. Desondanks kon de campagne rekenen op een brede steun en sloten tientallen mensen zich aan bij de campagnes. De rol van onze leden werd algemeen enorm geapprecieerd en heel wat mensen sloten zich aan bij onze partij.

Heersende partijen leiden nederlaag

Zowel in Aken als Keulen werd het gemeentebestuur geleid door de conservatieve partij (CDU). Die verloor in beide steden meer dan 10% en hoewel het nog te vroeg is om uitsluitsel te kunnen geven, lijkt het er alvast op dat er een verandering van coalitie zal komen in beide steden. Er werden in de voorbije periode zware besparingen opgelegd door de lokale gemeentebesturen en daarvoor werden de heersende partijen nu afgestraft.

Aangezien de massale aanvallen op de levensstandaard op nationaal vlak doorgevoerd worden door de regering geleid door de sociaal-democratie (SPD), heeft de arbeidersklasse bijna geen alternatieven op electoraal vlak. Dit heeft geleid tot een groeiende afkeer van het politieke establishment en het verklaart ook waarom het moeilijk is om arbeiders en werklozen te overtuigen om toch te gaan stemmen.

Bij deze verkiezingen was er een verzwakking van de grote traditionele partijen en een vooruitgang voor de kleinere partijen en onafhankelijke lijsten. De PDS, de voormalige Oost-Duitse communistische partij, ging er lichtjes op vooruit voornamelijk omwille van de betrokkenheid van de partij in de protestacties tegen Hartz. Die vooruitgang komt er ondanks het feit dat de partij op regionale en stedelijke niveau’s in bepaalde plaatsen deelneemt aan het beleid en mee een besparingsbeleid voert.

Jammer genoeg was er ook een toename van het stemmenaantal voor extreem-rechts en neo-fascistische organisaties. Dat maakt duidelijk dat het erg dringend is om te bouwen aan een nieuwe massale arbeiderspartij in Duitsland. Nu onze organisatie dit jaar reeds in drie steden gemeenteraadsleden verkozen kreeg, hopen we een sterkere rol te kunnen spelen in dat proces door op te komen voor een strijdbaar programma in de meetings die georganiseerd worden in de aanloop naar de conferentie van het "Electoraal alternatief voor werk en sociale rechtvaardigheid" in november dit jaar. Op die conferentie zal beslist worden om al dan niet een nieuwe linkse partij op te richten.

Delen: Printen: