Debat over Che – antwoord op liberale student van de ULB

Vorige donderdag verscheen in Le Soir een opiniestuk van Bill Wirtz, coördinator van de liberale groep ‘Students for Liberty’ aan de ULB. Aanleiding was een meeting van de Actief Linkse Studenten over de Cubaanse Revolutie naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de dood van Che Guevara. Met die meeting wilden de Actief Linkse Studenten onder meer antwoorden op de vraag of Che een stalinist dan wel een echte socialist was.

Opiniestuk door Julien van de Actief Linkse Studenten aan de ULB

Socialisme heeft niets gemeen met stalinisme

De herdenking van de Cubaanse Revolutie en van Che Guevara is een kans om lessen te trekken uit het verleden, de strijd tegen de dictatuur van Batista in Cuba en de ervaring van Che in dit alles. Als socialisten willen wij het marxisme in eer herstellen als analysemethode. Zoals Mélenchon opmerkte: “Het is op straat dat koningen en nazi’s verslagen werden.” Bill Wirtz vraagt zich af of de geschiedenis ernstig onderwezen wordt in de scholen. Maar vervolgens verwijst hij zonder verpinken naar het ‘Zwartboek van het Communisme’ waarin auteur Stéphane Courtois het cijfer van “94 miljoen doden” gebruikt voor het aantal slachtoffers onder dictaturen die zich communistisch noemden. Het stalinisme wordt nochtans niet bestreden door de methoden ervan, zoals die van geschiedenisvervalsing, over te nemen.

Che Guevara was een echte socialist. Hij vocht heel zijn leven tegen oorlog en uitbuiting en wilde bouwen aan een samenleving waar de rijkdom in dienst van de gemeenschap staat en de economie collectief beheerd wordt zodat deze afgestemd wordt op de behoeften van iedereen. Onder het kapitalisme wordt de economische activiteit bepaald door de winsten, met name de winsten van een kleine minderheid die in grote luxe kan leven zonder te werken.

Net als vandaag werden de grondstoffen van Latijns-Amerika destijds geplunderd door multinationals. Cuba was het casino en het bordeel van de VS. Het was een ongelofelijke ellende: tekort aan scholen, ziekenhuizen, … en een hoge analfabetismegraad. De Cubaanse revolutie liet toe om een systeem van gratis gezondheidszorg op te zetten waardoor de levensverwachting met 19 jaar toenam. Er kwam ook gratis en toegankelijk onderwijs voor iedereen.

Che Guevara heeft er heel zijn leven voor gevochten om Cuba te bevrijden van afhankelijkheid van buitenlandse economieën. Hij ondersteunde de industrialisering en de modernisering van de economie, met onder meer een landbouwhervorming gericht op polycultuur. Hij gaf een aanzet tot een uitgebreid internationaal debat over methoden om tot socialisme te komen. Hij besefte dat de Cubaanse revolutie op zich niet kon standhouden in een kapitalistische oceaan. Daarom trok hij naar Latijns-Amerika, Afrika en Azië.

Dit maakte van Che een vijand van het stalinisme. De bureaucratische kaste die in de Sovjet-Unie aan de macht was, behield deze positie door de internationalisering van de revolutie te verhinderen en door de landen in het Sovjet-blok onder economische afhankelijkheid te plaatsen. De Beweging van 26 Juli keerde zich naar de Sovjet-Unie in de zoektocht naar bondgenoten, maar zonder echt socialistisch perspectief. Er werden elementen van de Sovjet-bureaucratie overgenomen. Op vraag van de Sovjet-Unie werd een monocultuur van suiker opgelegd, dit tegen de mening van Che in. Guevara verzette zich tegen het stalinisme en wilde verhinderen dat de bureaucratisering zou ontwikkelen in Cuba.

In een revolutie zijn het de massa’s die geschiedenis schrijven en hun toekomst opbouwen. Staatsgrepen en geweld zijn methoden van de bevoorrechten die hun privileges bedreigd zien. De CIA heeft meermaals geprobeerd om het Cubaanse volk op de knieën te krijgen en om zo de belangen van multinationals als United Fruit Company te verdedigen. De invasie in de Varkensbaai was er maar een voorbeeld van.

De fatale vergissing van Che was dat hij revolutie baseerde op guerrilla met een beperkt aantal personen. De massa’s speelden geen actieve rol in dat proces. De werkenden werden niet betrokken om de multinationals te blokkeren en stakerscomités op te zetten waarmee ze de revolutie collectief in handen konden nemen. Dit liet ruimte voor de ontwikkeling van een bureaucratie die de teugels van de samenleving in handen kon nemen.

Democratie is de zuurstof van een revolutie en het ontbrak hier effectief aan in Cuba. Maar dit neemt niet weg dat de verworvenheden van de geplande economie op vlak van gezondheidszorg en onderwijs reëel zijn. Het liet het eiland toe om een ontwikkeling te kennen die nooit zou toegelaten zijn door de aandeelhouders van de multinationals. In plaats van de kapitalistische ellende terug te brengen, moet de revolutie doorgezet worden. Om deze elementen verder te ontwikkelen, houden we een meeting aan de ULB op 14 november.

Engagement tegen extreemrechts en voor de verdediging van vrouwenrechten

Bill Wirtz probeert al wie tegen het kapitalisme ingaat, en de Actief Linkse Studenten in het bijzonder, als ‘stalinistisch’ af te doen. Er is nochtans geen stalinistische organisatie meer aan de ULB. En wij hebben nooit het stalinisme verdedigd, wel integendeel.

Als het ondenkbaar is dat er evenementen zijn die de rol van Pétain of Himmler zouden eren, dan komt dit door de geschiedenis van verzet. Onder de bezetting heeft de universiteit de deuren gesloten in 1941. In plaats van door de nazi’s opgelegde professoren te aanvaarden, werd de universiteit gesloten. Studenten en personeel zetten samen een verzetsgroep aan de ULB op, de Groupe G. Wij verdedigen die erfenis: geen forum voor nazi’s! We organiseren elk jaar een betoging tegen een haatmars van de extreemrechtse studenten in Vlaanderen (NSV). We doen dit niet om een confrontatie op straat aan te gaan, maar om een zo breed mogelijke mobilisatie te organiseren tegen neonazi’s en tegen rechtse populisten.

We denken evenmin dat “niets nog de studenten lijkt te choqueren.” De enorme woede aan de ULB na de reclame voor studentenprostitutie enkele weken terug was er een voorbeeld van. De economische onzekerheid waarin studenten leven en het algemeen aanwezige seksisme vormen een terrein waar bedrijven winst op willen maken. Op zijn site beweert Bill Wirtz dat wie zich stoort aan reclame beter geen hogere studies aanvat. Wij denken dat het onaanvaardbaar is om onderdrukking van vrouwen te verdedigen waarbij die hun lichaam moeten verkopen om te studeren. We nemen deel aan de betoging tegen seksistisch geweld op 25 november in Brussel.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie