Na Rotterdam laat nu ook Amsterdamse vakbeweging haar vuisten zien!

De regionale stakingsoproep in Amsterdam en omgeving werd opgevolgd door vele duizenden werknemers bij onder meer het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB), het niet-rijdende spoorpersoneel, bij Albert Heijn, de reinigingsdienst, de brandweer, de havens, Verkade, Lassie en streekvervoersbedrijf Connexxion.

Ron Blom, lid ABVA-KABO (vakbond in openbare diensten) en lid Offensief

De ongeveer 10.000 stakers en andere actievoerders verzamelden zich in de ochtend op de Dam en luisterden afgewisseld door muziek van de onlangs overleden volkszanger André Hazes naar FNV- en CNV-voorzitter Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra.

Ook scholieren in actie

Ook buiten Amsterdam vonden actes plaats. Offensief was de initatiefnemer van een scholierenmanifestatie op het Alkwin Kollege in Uithoorn. Zo’n 40 leerlingen bezochten de 1,5 uur durende manifestatie. Ze luisterden naar toespraken van Offensief-lid Bobby Siecker en spraken af om een spandoek te maken voor de komende nationale demonstratie/manifestatie op 2 oktober alwaar ze in een scholierenblok zullen meelopen.

De socialistische organisatie Offensief verkocht met hulp van enkele Belgische kameraden van de Linkse Socialistische Partij 113 kranten en haalde 27 euro op voor het strijdfonds. Duizend Offensief-pamfletten (waarop een oproep voor een openbare bijeenkomst over hoe Balkenende te stoppen) vonden hun weg onder de demonstranten. Bovendien raakte de stand op de Dam voor ongeveer 30 euro aan materiaal

kwijt. Ook kwamen we enkele veelbelovende contacten tegen.

Als de signalen van Rotterdam 20 september en Amsterdam 27 september ons niet bedriegen belooft de demonstratie/manifestatie van 2 oktober een groot succes te worden. Maar ook daarna zullen we door moeten pakken. Dit kabinet zet in op een ramkoers. De inleidende beschietingen van de heroplevende Nederlandse vakbeweging moeten nu overgaan in een grootse manoeuvre met als doel de val van het kabinet.

Delen: Printen: