Duitsland: linkse socialisten verkozen in Keulen en Aachen

Gisteren trokken de kiezers in de Duitse deelstaat Nord-Rhein Westfalen naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te verkiezen. Algemeen werd uitgekeken naar de resultaten aangezien dit de grootste deelstaat is in Duitsland (19 miljoen inwoners) en aangezien deze verkiezingen in het westen van Duitsland er komen vlak na de opvallende resultaten bij deelstaatverkiezingen in Brandenburg en Saksen vorige week.

In Keulen en Aachen kwam onze organisatie op bij de verkiezingen en dit met een eenheidslijst tegen het besparingsbeleid van de regering-Schröder. Door die stellingname werd ook aansluiting gezocht bij de maandagbetogingen die in het westen van Duitsland nog relatief beperkt zijn qua omvang, maar van enorm politiek belang.

In Aachen werd de lijst "Gemeinsam gegen Sozialkahlschlag" (Samen tegen de sociale afbraak) aangevoerd door Marc Treude van de SAV. Met 785 stemmen (0,77%) werd Marc verkozen in de gemeenteraad van Aachen. Bij deze gemeenteraadsverkiezingen verloor vooral de christen-democratische CDU. Zij gingen in Aachen van 49,5% naar 37,3% en verloren dus meer dan 10%. De sociaal-democratische SPD bleef quasi stabiel op 32%. Vooral de Groenen wonnen (+6,7%), maar ook de "andere" partijen gingen sterk vooruit (samen + 4,9%).

In Keulen is Claus Ludwig verkozen met de lijst "Gemeinsam gegen sozialraub". Deze lijst behaalde 2.253 stemmen (0,64%). Ook hier was er zwaar verlies voor de CDU die in vergelijking met 1999 zo’n 12% verloor (van 45% naar 33%), terwijl de sociaal-democraten stabiel blijven.

In beide steden lag de SAV aan de basis van de eenheidslijsten die zich de voorbije weken consequent ingezet hebben tegen de sociale afbraak en in het verzet tegen het besparingsbeleid waarvan Hartz IV en de privatiseringen de bekendste uitdrukkingen zijn.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist