Home / Foto's / Vrouwenmars in Brussel: voor het recht op abortus, tegen seksisme

Vrouwenmars in Brussel: voor het recht op abortus, tegen seksisme

Het was een levendige betoging in Brussel gisteren. De internationale oproep om op 28 september te betogen voor het recht op abortus werd dit jaar met een mooie betoging opgevolgd in ons land. Opmerkelijk was de sterke jongerenaanwezigheid. De campagne ROSA nam het initiatief voor een jongerenblok tegen seksisme dat vertrok van de ULB en ook langs de VUB trok. Dit initiatief werd mee overgenomen door verschillende andere organisaties en het zorgde voor een sterk jongerenblok dat de toon zette voor de rest van de betoging.

Het was ook een erg internationale betoging. Zo waren er wel wat betogers uit Ierland, waar de campagne om het 8ste amendement van de grondwet weg te krijgen (het amendement met de beperkingen voor abortus) op kruissnelheid komt. Een van de voortrekkers van die Ierse campagne is parlementslid Ruth Coppinger die op Socialisme 2017 onder meer zal spreken over de strijd voor vrouwenrechten in Ierland. Niet te missen!

Tijdens de betoging vormde ROSA een blok waarin de nadruk lag op de strijd tegen seksisme. De slogan ‘My body my choice’ was erg populair. In ons verzet tegen seksisme benadrukken we sociale eisen. Het belang hiervan werd deze week nog bevestigd met de vreselijke reclame van ‘Rich Meet Beautiful.’ Daartegenover plaatsen wij de noodzaak van meer publieke middelen en gratis onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is.

Op de betoging was er veel interesse in ROSA. Badges, stickers, armbandjes, pamfletten, … Het vloog de deur uit. Ga met ons in discussie, bijvoorbeeld tijdens het ROSA-traject op Socialisme 2017. Sluit je aan bij ROSA om na deze succesvolle betoging verder te strijden tegen onderdrukking, seksisme en het asociaal beleid! Contacteer ROSA.

Een fotoreportage door Liesbeth:
ROSA @ vrouwenmars // Foto's door Liesbeth

Fotoreportage met ook enkele video’s door Mario:
ROSA @ marche des femmes // Photos + vidéos de Mario