Godiva maakt duidelijk dat een breder actieplan nodig is tegen de patronale agressie

Vrijdag was de derde dag van het permanent piket bij Godiva in Koekelberg. De sfeer bleef goed en er was heel wat solidariteit van syndicalisten uit andere bedrijven. De aanwezigen op het piket bellen intussen naar alle collega’s: de syndicale delegatie en de verantwoordelijken van de vakbond brengen nieuws van de onderhandelingen.

Verslag door Nicolas (Brussel)

De verantwoordelijken van de vakbonden worden op een spreekgestoelte van paletten geplaatst en leggen uit wat er wordt voorgesteld. Ze zeggen dat onderhandelen met de directie onmogelijk was en dat deze geen millimeter wil wijken van het voorstel om de verpakkingsafdeling te sluiten. Hierop kwam er een voorstel van het kabinet van het ministerie van werk en de sociale bemiddelaars. Die voorstellen worden dinsdag door zowel de werkgever als het personeel besproken.

Het voorstel gaat nog steeds uit van de sluiting van de verpakkingsafdeling. Dat werk zou worden uitbesteed aan een onderaannemer – een beschutte werkplaats – om de winsten op te drijven. Het personeel van een beschutte werkplaats zal dus gebruikt worden om de druk op de lonen en arbeidsvoorwaarden op te voeren.

Bijgevolg is voor het verzoeningsvoorstel gezocht naar methoden om het aantal naakte ontslagen te beperken. Daarbij wordt voorgesteld om 12 arbeiders van de verpakking elders in te zetten bij de productie. Daarnaast wordt voor 69 arbeiders een brugpensioen (vanaf 52 jaar) voorgesteld. Dat zou tegen gunstige voorwaarden kunnen met een hoge vergoeding. Het gevaar blijft natuurlijk wel dat deze bruggepensioneerden – officieel “werklozen” – worden opgeroepen om ander werk te zoeken. Activeren noemen ze zoiets. De regering neemt net maatregelen om dat aan te moedigen en wie niet naar ander werk zoekt, kan gesanctioneerd worden door de RVA.

Indien deze voorstellen worden aanvaard door zowel de werknemers als de werkgever, dan stoppen de acties en wordt de productie hervat. De dagen van patronale lock-out zouden worden betaald als werkdagen. Vrijdagavond werd het piket opgeheven tot dinsdag, het ogenblik dat zal worden gestemd over het voorstel.

Tegenover de patronale arrogantie kan dit een goede uitkomst lijken, de voorstellen vermijden naakte ontslagen. Maar intussen blijft de sociale kaalslag in het Brusselse aanhouden. Terwijl er in de buurt van Godiva wijken zijn waar de jongerenwerkloosheid tot 70% oploopt, verdwijnen opnieuw jobs in de industrie terwijl dit net belangrijk is voor het sociale weefsel in onze wijken.

Ook bij Inbev en eerder bij Bayer werd het personeel geconfronteerd met een arrogante directie. Door hun verzet en de solidariteit in de sector en van het brede publiek in het geval van Inbev, werd de krachtsverhouding omgekeerd en werd het volledige plan ingetrokken. Bij Inbev werden hierdoor 232 jobs gered. Bij Godiva moeten we zien hoe een dergelijke krachtsverhouding kan worden uitgebouwd. Daartoe is solidariteit nodig bij andere vestigingen van Godiva en Ulker (een Turkse multinational die hoofdaandeelhouder is van Godiva en in 2008 nog goed was voor een zakencijfer van 10,9 miljard dollar), alsook bij andere bedrijven in de sector en bij buurtbewoners. Met het oog op dat laatste aspect waren wij reeds begonnen aan een campagne in de buurt. Tenslotte is solidariteit nodig van alle arbeiders die het stakingsrecht willen verdedigen.

Het patronaat gebruikt de crisis als excuus om de winsten te maximaliseren. Godiva komt er na heel wat andere pogingen en sociale bloedbaden: Opel, Carrefour,… Zullen we blijven bedrijf per bedrijf het gevecht aan te gaan, of komt er een veralgemening van het verzet en een begin van nationaal actieplan om iedere job te verdedigen?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie