Godiva: solidariteit organiseren!

Net als bij Bayer en Inbev is het ook bij Godiva mogelijk om de directie haar plan te laten intrekken

Sinds enkele weken probeert de directie van Godiva haar personeel in Koekelberg een herstructurering door het strot te rammen. Het doel is om 87 werklieden en 3 bedienden uit de verpakkingsafdeling aan de deur te zetten. Iedere vorm van onderhandeling wordt vakkundig vermeden, alternatieven voor het sociale bloedbad botsen op dovemansoren.

Verslag van aan het piket bij Godiva op 8.4 door Nicolas (Brussel)

Lees ook:

  • Schandalige patronale lock-out bij Godiva in Koekelberg
  • Fotoreportage vanop het piket bij Godiva
  • Godiva – solidariteitscampagne in Koekelberg

Als we er de media op nalezen, valt het op dat (waar er al aandacht is voor dit conflict) de visie van de directie overal aan bod komt. De directie omschrijft de vestiging in Koekelberg als een bedrijf dat wordt gegijzeld door de arbeiders. De acties van het personeel zouden de toekomst van de vestiging bedreigen.

De acties van het personeel zijn nochtans meer dan gerechtvaardigd. De afgelopen vijf weken werden al twee stakingsdagen gehouden. Er werden ook vertragingsacties gehouden op de werkvloer. Sinds een week worden alle leveringen naar buiten uit en de toevoer van grondstoffen geblokkeerd. Dinsdag kwam de politie naar het bedrijf en werd de identiteit gecontroleerd van een aantal arbeiders die vooraan staan bij de acties. Er is sprake van een heuse criminalisering vanwege de directie.

Sinds woensdag wordt nog een stap verder gegaan en heeft de directie eenzijdig de poorten gesloten. Met deze lock-out wordt het de arbeiders onmogelijk gemaakt om te werken. Het doel is een aanval op het stakingsrecht en op de mogelijkheid van collectieve actie. Een lock-out georganiseerd door een directeur in een of ander bureautje heeft overigens niets gemeen met een staking die wordt gedragen door de meerderheid van het personeel. Een lock-out is geen collectieve actie, eerder een individuele wanhoopsdaad.

Sinds woensdagochtend staat het personeel voor de deuren van de fabriek in Koekelberg om te protesteren tegen de lock-out en om te vermijden dat de directie de gelegenheid aangrijpt om de aanwezige stocks leeg te halen.

Deze morgen aan het piket hoorden we de andere kant van het verhaal. De arbeiders zeggen ons dat de vakbonden sinds de aankondiging van het herstructureringsplan steeds “de dialoog hebben opgezocht”, maar “de directie hield voet bij stuk en blokte iedere onderhandeling af.” “De directie respecteert niet eens de procedure die wordt voorzien door de wet Renault. Sinds de aankondiging van het herstructureringsplan, zoekt de directie steeds de confrontatie op. De arbeiders worden het mes op de keel gezet met een reeks van individuele intimidaties. Dat blijkt nu opnieuw met het stopzetten van de productie door een lock-out.”

“Vandaag wil de directie ons met dit plan laten betalen voor haar fouten, problemen en de schulden van het bedrijf. Zij willen hun winsten opdrijven op onze kap door steeds meer productie in onderaanneming te plaatsen.” Godiva is geen alleenstaand geval. Ook elders zien we dat de winsten van een minderheid centraal staan en ten koste gaan van de belangen van de meerderheid van de bevolking, de werkenden. De strijd van het personeel bij Godiva mag dan ook niet geïsoleerd blijven.

Deze morgen namen onze militanten het initiatief om in de wijk rond het bedrijf een solidariteitscampagne te voeren. We verdeelden bij buurtbewoners en winkeliers affiches met de slogan “Alle jobs verdedigen. Solidariteit met de arbeiders van Godiva”. Wij nodigen iedereen uit om die campagne te ondersteunen.

De arbeiders van Godiva hebben 24 uur op 24 een piket geplaatst voor het bedrijf. Aarzel niet om hen een bezoekje te brengen om je solidariteit te betuigen. Bij Inbev hebben we gezien dat arbeiders in strijd de steun en solidariteit van de bevolking kunnen organiseren en dat dit effect heeft. Dat speelde bij Inbev samen met de internationale solidariteit een belangrijke rol.

Drie kwart van de arbeiders van Godiva wonen in Brussel. In een aantal wijken rond Godiva loopt de jongerenwerkloosheid op tot 70%. Veel jongeren die wel werk vinden, komen in een onzekere werksituatie met een tijdelijk en superflexibel contract. Ook bij Godiva is dat overigens het geval – tussen augustus en december worden er ieder jaar jongeren aangeworven om de grotere vraag naar chocolade in de eindejaarsperiode en rond Valentijn op te vangen. Na de feesten worden die jongeren bij het restafval gezet.

Het zou nuttig zijn om de solidariteit te versterken en bijvoorbeeld te gaan naar een solidariteitsbetoging in Koekelberg. Dat zou nuttig zijn voor een mobilisatie in andere bedrijven van de voedingssector maar ook om de lokale wijkbewoners te mobiliseren. Alle jobs verdedigen, solidariteit met de arbeiders van Godiva!

Wat kan je doen?

  • Het piket een bezoek brengen. Dat kan 24/24u. Adres: Jetsesteenweg 1081, Koekelberg. Metro: Simonis
  • Onze affiche voor je raam hangen of op je auto
  • De solidariteitscampagne financieel ondersteunen: 001-2260393-78 met melding ‘solidariteit Godiva’. Meer info over de solidariteitscampagne kan je krijgen via info@socialisme.be

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie