Griekenland: betoging voor de regularisatie van vluchtelingen

Vorige week zaterdag (18 oktober) demonstreerden in Athene zo’n 4.000 mensen voor de regularisatie van vluchtelingen en voor de rechten van migranten.

Correspondent van Xekinima in Athene

Het Grieks Sociaal Forum riep op voor de actie (de rest van de Griekse linkerzijde nam niet deel aan de betoging). Op de actie waren er vooral migranten.

De YRE (Youth against racism in Europe, overkoepeling waartoe ook Blokbuster behoort) en Xekinima (Griekse zusterpartij van de LSP) hadden een kleurrijke en levendige delegatie. In onze groep waren we met zo’n 500 en het was de enige gemengde delegatie met Afrikanen, Aziaten, Grieken en andere arbeiders en jongeren.

Xekinima en de YRE voerden sterk campagne voor deze betoging waarbij we in de migrantenwijken campagne voerden en uitlegden waarom de betoging belangrijk is. We hadden stickers en pamfletten in drie talen: Grieks, Engels en Bangla.

De actie was gericht tegen de hypocrisie van de Griekse regering. Drie jaar geleden kondigde de regering aan dat het 800.000 tot 1 miljoen migranten die in Griekenland leven zou regulariseren. Hoewel de nieuwe wetgeving daar deels op ingaat, leidt de racistische aanpak van de Griekse staat ertoe dat veel migranten geen verblijfs- en werkvergunning krijgen. Een voorbeeld daarvan was dat de vergunningen die vorige zomer werden toegekend en één jaar geldig waren, pas uitgereikt werden als ze al verlopen waren! Hierdoor moesten de migranten de hele procedure opnieuw opstarten.

De meeste delegaties op de betoging kwamen uit de verschillende gemeenschappen. De Albanese delegatie en de groep migranten uit Bangladesh waren het sterkst aanwezig met tussen de 150 en 200 deelnemers. Er waren ook zo’n 100 Filippijnen.

De opkomst met 4.000 deelnemers was erg goed. De migranten in Griekenland beginnen pas nu hun angst te overbruggen om effectief op te komen voor hun rechten en te betogen. Het was de eerste keer dat een betoging van vluchtelingen zo openlijk manifesteerde. Velen gingen naar de politie-agenten en toonden trots hun stickers van de YRE. Ze maakten duidelijk dat dit hun dag was en dat de politie daar niets aan zou kunnen doen.

Enkele foto’s:

Delen: Printen:
Voorpagina van de De Linkse Socialist