Een patroon op de lijst van het Vlaams Blok: Vlaams Blok Airlines

De gebuisde patroon Freddy Van Gaever, die er eerder in slaagde zijn "Van Gaever Airlines" failliet te laten gaan, blijkt niet enkel op bedrijfseconomisch vlak een laagvlieger te zijn. Eerder kon Filip Dewinter al pogen te scoren met de aanwezigheid van de gebuisde voetbalmanager op een recent congres van het Vlaams Blok. Maar nu maakte Van Gaever bekend dat hij bij de eerstvolgende verkiezingen ook kandidaat zal zijn voor het Blok.

Geert Cool

Hiermee is Van Gaever de eerste patroon die openlijk deze stap maakt. Het is algemeen geweten dat het Blok onder de patroons een aantal aanhangers kent, zeker in Antwerpen. Zo organiseerde Filip Dewinter voor de verkiezingen van 1999 etentjes waarbij 500 euro voor een bord spaghetti werd betaald, ter ondersteuning van zijn campagne. Ongetwijfeld was Van Gaever toen reeds één van de aanwezigen.

Van Gaever is een fel voorstander van de luchthaven te Deurne. In de Gazet van Antwerpen verklaarde hij in de zomer van 2002: "Bij een stad als Antwerpen hoort een luchthaven". Nochtans voeren heel wat inwoners van Deurne campagne tegen de overlast die ze ondervinden van de luchthaven. Het Vlaams Blok spreekt zich uit voor een uitbreiding van de luchthaven in Deurne, maar daarnaast zijn ze ook tegen een tweede nationale luchthaven en tegen de nachtvluchten op Zaventem. Willen ze die nachtvluchten misschien naar Deurne halen?

Het Vlaams Blok draait mee met de wind naargelang het hen goed uitkomt. In Antwerpen hoopt de partij meer respectabel te worden om zo de hoge ambities van Filip Dewinter mogelijk te maken. Eerder probeerde de partij dit reeds met het binnenhalen van ex-journalist Guido Tastenhoye. Maar in de plaats van het Blok aanvaardbaar te maken, maakte hij vooral zichzelf onaanvaardbaar – o.a. door recent in de districtsraad in Deurne een ander raadslid tegen de grond te meppen. Ook met het binnenhalen van Van Gaever wil de partij nogmaals proberen om aanvaardbaar te worden.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist