Jongerenmarsen voor werk zijn nodig

Jongerenbanenplan van Milquet: boerenbedrog!

Volgens het jaarrapport van de Nationale Bank zijn er 67.000 jobs verdwenen in 2009 en zal 2010 nog een pak erger worden. Volgens de studie van het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling zullen we dit jaar de kaap van 750.000 werklozen overstijgen. Het zwakke economische herstel kon het tij niet keren en wordt reeds bedreigd.

Door Boris Malarme


Afgelopen weekend waren er honderden jongeren op verschillende betogingen van Youth Fight for Jobs in Engeland.

Jongeren worden hard geraakt door de gevolgen van de kapitalistische crisis. Ze worden geconfronteerd met onzekere en flexibele jobs (interim, deeltijds, contracten van bepaalde duur, zwartwerk,…). Jongeren zijn vaak de eersten die worden afgedankt. De werkloosheid neemt het snelste toe onder de -25 jarigen. In Wallonië zullen we dit jaar aan maar liefst 60.000 jonge werklozen tussen 18 en 24 jaar komen. In Brussel bedraagt de jongerenwerkloosheid 34,4%. En ook Vlaanderen blijft niet gespaard met de sterkste stijging op jaarbasis, de meest optimistische statistieken wijzen op een stijging met 45% van de werkloosheid van jonge mannen. We worden al een “verloren generatie” genoemd. Het kan nog tientallen jaren duren vooraleer de werkgelegenheid een zelfde niveau bereikt als voor de crisis.

De regering heeft geen oplossingen. De vrijwillige legerdienst van De Crem dient enkel om op goedkope wijze jongeren in te zetten om de gaten te vullen die er zijn als gevolg van de opeenvolgende herstructureringen van het leger. Het nieuwe jongerenbanenplan van minister van werk Joëlle Milquet zal evenmin het probleem van de werkloosheid oplossen. Dit plan is in werking getreden op 1 januari en loopt tot eind 2012. Het biedt oude recepten aan, die vroeger ook al niet werkten. De kas van de sociale zekerheid wordt geplunderd door de patroon 1.000 tot 1.100 euro per maand te geven voor iedere aanwerving van een laaggeschoolde jongere onder de 26 jaar. Dezelfde maatregel geldt ook voor oudere werknemers boven de 50 jaar. Jongeren die nog geen 19 jaar zijn, kunnen werken zonder dat er enige patronale bijdrage moet worden betaald. Straks krijgen de patroons gratis arbeiders, die meteen terug de werkloosheid worden ingestuurd als hun soldenperiode voorbij is.

Milquet voorziet 300 miljoen euro voor de twee jaar dat de maatregelen van toepassing zijn. Dit bedrag is ongeveer evenveel als wat er in dezelfde periode zal bespaard worden op het secundair onderwijs. Die besparingen zullen het aantal schoolverlaters zonder diploma nog doen toenemen.

Deze maatregel zal geen einde maken aan het jobverlies. Verschillende sectoren en zeker die sectoren die met laaggeschoolde arbeiders werken, lijden onder de overproductiecrisis die eigen is aan het kapitalistische systeem. Het patronaat gaat over tot massale afdankingen om de winsten te vergroten. Velen vrezen dat de “goedkope” jongeren gewoon in de plaats zullen komen van “dure” oudere arbeiders. Dat moet meteen ook een neerwaartse druk zetten op alle lonen en de arbeidsomstandigheden.

De regering probeerde zich in te dekken: als op basis van een klacht kan worden bewezen dat een jongere wordt aangeworven in de plaats en met dezelfde functie van een andere arbeider – iets dat moeilijk kan worden bewezen – dan zal er bij herhaaldelijke inbreuken overgegaan worden tot een “zware” sanctie: de werkgever verliest het recht om beroep te doen op goedkope jongeren.

Het is duidelijk dat we niet moeten rekenen op de patroons en hun politici om iets te doen aan de groeiende werkloosheid. We moeten beroep doen op onze eigen krachten en in actie gaan. Dat is waarom LSP contact heeft opgenomen met de syndicale jongerenorganisaties om in zoveel mogelijk steden lokale jongerenmarsen voor werk op te zetten. Om van die marsen een succes te maken, denken we dat het nuttig is om mobilisatie- en actiecomités op te zetten in de wijken, op de werkvloer en in de scholen. Als je daaraan wil meewerken, neem dan contact met ons op.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie