20 maart: dag van het Socialisme. Welke boodschap uitdragen?

LSP nam van bij het begin deel aan de Ronde Tafel van Socialisten en was voorstander om de Dag van het Socialisme te organiseren. Het lijkt een succes te worden en De Vooruit in Gent zal wellicht vol lopen met activisten, syndicalisten en vele personen die zichzelf socialist noemen maar niet politiek georganiseerd zijn. Het initiatief om een Dag van het Socialisme te organiseren, is een belangrijke eerste stap om socialistische ideeën opnieuw in het publieke debat te brengen. Maar om effectief te zijn, mag het slechts een eerste stap zijn.

Lees ook:

  • Ons standpunt: een nieuwe arbeiderspartij is broodnodig
  • Interview met Dominique Willaert van de stuurgroep van de Ronde Tafel van Socialisten

Uiteindelijk is er een politieke kracht nodig die deze ideeën in de praktijk kan verdedigen, acties en campagnes kan opstarten en in het publieke debat steun kan verzamelen. Zo’n partij bestaat vandaag niet, maar er zijn voldoende internationale voorbeelden om aan te tonen hoe zo’n partij tot stand kan komen. De SP in Nederland, Die Linke in Duitsland, NPA in Frankrijk, … hebben alleen door hun bestaan reeds een positieve impact op het vertrouwen van arbeiders om tegen de neoliberale stroom in te gaan, zich te organiseren en de discussie met hun vrienden en collega’s aan te gaan.

Gezien de enorme kracht van de vakbonden in België zal een nieuwe partij zich moeten baseren op die strijdbare onderdelen die weigeren nog verder te werken met de “partners” binnen SP.a en CD&V. In Groot-Brittannië zal er bij de parlementsverkiezingen een nieuw initatief deelnemen, de Trade Unionist and Socialist Coalition. Deze coalitie van syndicalisten en socialisten is een tweede samenwerkingsverband na de No2EU campagne bij de Europese verkiezingen van juni 2009. Belangrijke vakbondsleiders en linkse socialisten, zoals de Socialist Party, werken er samen in een verkiezingscampagne die de basis kan vormen voor een toekomstige nieuwe arbeiderspartij.

Indien er in België niet meteen een nieuwe arbeiderspartij tot stand komt, moeten we niet bij de pakken blijven zitten. De TUSC-campagne in Engeland kan een inspiratiebron vormen voor een gelijkaardig initiatief in België. Een samenwerking van de bestaande radicaal linkse partijen, PVDA en LSP, samen met een groep onafhankelijken en strijdbare syndicalisten zou een eerste stap in de richting van een nieuwe partij kunnen betekenen. We roepen iedereen die akkoord gaat met deze analyse op om actief deel te nemen aan dit debat en waar mogelijk initiatieven te nemen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie